Ο Αρμένιος που διώχνουμε από τη Σάμο καταγγέλει: «Η σύλληψη μου έγινε με συνεργασία αστυνομίας και ακροδεξιών»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τουρκο-αρμένιος γλωσσολόγος Sevan Nişanyan ο οποίος πρέπει να εγκαταλαείψει την Ελλάδα σε λίγες ημέρες, δηλώνει ότι συνελήφθη «από την ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με μέλη ακροδεξιών ομάδων στην Ελλάδα που τον στόχευαν για τα σχέδιά του για την παραμονή του στο νησί της Σάμου.

Ο 66χρονος συγγραφέας ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφού διέφυγε το 2017 από τουρκική φυλακή, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης .

Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον Nişanyan στη Σάμο στις 31 Δεκεμβρίου. Το περιστατικό, που ανακοίνωσε η σύζυγος του Nişanyan στο Twitter, έλαβε χώρα αφού οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής του μετά την κήρυξή του από την Αθήνα ως «persona non grata»!

Ο γλωσσολόγος αφέθηκε ελεύθερος μετά από εννέα ημέρες κράτησης υπό τον όρο ότι θα φύγει από τη χώρα εντός δύο εβδομάδων, ανακοίνωσε η Αρμενική Πρεσβεία στην Αθήνα .

«Η Σάμος και όλα τα ελληνικά νησιά τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ένα κύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού», είπε ο Nişanyan μιλώντας στον Alin Ozinan για το Artı Gerçek TV σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

“Η αστυνομία είναι υπέρ των ταραχοποιών σε αυτό το θέμα και φαίνεται ότι – ως αποτέλεσμα μιας γελοίας αλυσίδας παράνοιας και φημών – κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να επιστρέψω στην Τουρκία ως Τούρκος”, είπε.

Ο Nişanyan είπε στο Artı Gerçek TV ότι έκανε λάθη «τακτικής και στρατηγικής» όταν έφτασε για πρώτη φορά στη Σάμο, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς σχεδίων για την ανακαίνιση παλαιών κτιρίων, έναν τομέα στον οποίο είναι ειδικός, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την απήχηση του νησιού.

Αυτό μεταφράστηκε σε “ένας Τούρκος έφτασε και θα προσπαθήσει να μας πάρει το χωριό μας”, για τους ντόπιους, είπε ο Nişanyan. «Το μόνο πράγμα που παράγεται σε αυτό το νησί είναι το κουτσομπολιό».

Ο Nişanyan είπε ότι έχει κινηθεί νομικά για την απέλασή του, αλλά αν όλα αποτύχουν, είναι έτοιμος να μετεγκατασταθεί σε άλλη χώρα.

Ο γλωσσολόγος τον Οκτώβριο κηρύχθηκε persona non grata από τις ελληνικές αρχές, κάτι που όπως είπε το έμαθε καθώς προσπαθούσε να επιστρέψει στο νησί της Σάμου μετά από μια επίσκεψη στο Βελιγράδι.

militaire.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ