Να συζητήσουμε με τον βιαστή μας, για να μην μας δέρνει κιόλας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χρήστος Ροζάκης στο Πρώτο της ΕΡΤ: Πρέπει να συζητήσουμε για τα 12 ναυτικά μίλια με την Τουρκία – Να κλείσει αυτός ο καρκίνος.

Την εκτίμηση ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει με την Άγκυρα το ζήτημα του εύρους των χωρικών υδάτων, παρά την επίσημη θέση πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κέρδος θα ήταν ότι «θα έκλεινε αυτός ο “καρκίνος” που μας απασχολεί τόσα χρόνια».

Με φόντο τις νέες τουρκικές απειλές περί casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, ξεκαθάρισε ότι είναι αντικείμενο διαλόγου το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, των χωρικών υδάτων. Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να συζητήσει η Ελλάδα, είπε πως εάν η συζήτηση ήταν καλόπιστη, θα έπρεπε να γυρίσουμε στις προηγούμενες θέσεις της Τουρκίας, η οποία είχε αποδεχθεί τα 12 ναυτικά μίλια για την ηπειρωτική χώρα και τα 6 ναυτικά μίλια για τα νησιά. «Εκεί η μόνη εύλογη προσπάθεια της Ελλάδας θα ήταν να συζητήσει όχι 6 ναυτικά μίλια για τα νησιά, αλλά κάποιο διαφορετικό εύρος στα 8 ή στα 10 ναυτικά μίλια», δήλωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι σε περίπτωση συμφωνίας, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα τηρούσε το λόγο της, αλλά «εμείς θα είχαμε κάνει ότι μπορούσαμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη». Σημείωσε ότι η συμφωνία για την αιγιαλίτιδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα.

«Υπάρχουν διαφορές οι οποίες αρχίζουν και “σαπίζουν”. Υπάρχει μια διαφορά για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην αρχή η Τουρκία προσπάθησε να ισχυριστεί ότι οι βραχονησίδες δεν περιλαμβάνονται στις συμφωνίες και ως εκ τούτου, είναι αμφισβητήσιμη η κυριότητά τους, δηλαδή η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτές. Μετά μετέβαλε αυτή τη στάση και είπε ότι οι βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία. Και τώρα φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, των κατοικημένων και μεγάλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, αυτό σημαίνει όσο δεν λύνονται οι διαφορές, η Τουρκία επιζητεί να τροποποιεί τη στάση της και προσπαθεί να επιβάλλει περισσότερους όρους στην Ελλάδα. «Επιβαρύνει τον διάλογο, προσπαθεί να μεταφέρει αξιώσεις στο τραπέζι του διαλόγου, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε αδιέξοδο, διότι ούτε συζητήσεις γίνονται – οι διερευνητικές δεν έχουν πάρει οριστική μορφή- ούτε και βρίσκεται μια λύση στα προβλήματα», επισήμανε. «Εάν ο κ. Ερντογάν πει ότι δεν υπάρχει casus belli, φυσικά και δεν θα υπάρχει. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να ειπωθεί τώρα, να μην περιμένουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι στη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα παίζουν ρόλο τα πολλά και μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας, αλλά η Άγκυρα «μας έχει συνηθίσει σε μια διεύρυνση των αιτημάτων της, εκμεταλλεύεται αυτό το αδιέξοδο, την αδυναμία επίλυσης των διαφορών».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η γειτονική χώρα θα σταματήσει σε λεκτική κλιμάκωση και δεν θα προχωρήσει σε πολεμικές ενέργειες, γιατί αυτό θα της στοιχίσει πολύ. «Η Τουρκία ξέρει ότι από τη στιγμή που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση με τα οικονομικά της αδιέξοδα, δεν τη συμφέρει να επεκταθεί σε ένα νέο μέτωπο που θα της είναι πολύ δυσάρεστο. Δεν νομίζω ότι θα το επιχειρήσει, νομίζω ότι δεν είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ