Το κράτος δικαίου βουλιάζει , το καθεστώς χειροκροτεί, η δημοκρατία πως θα αντιδράσει;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Σωτήρη Σιδέρη απο το omegapress.gr

Πήρε σειρά ο Βαξεβάνης. Οι διεθνείς οργανώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία του τύπου θα έχουν πολύ δουλειά στο μέλλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τι και αν η χώρα μας κατρακυλά. Ένα περίεργο καθεστώς εγκαθίσταται στον πυρήνα της ελληνικής δημοκρατίας, την δικαιοσύνη και προβληματίζει. Έκαναν αγώνα να βγάλουν την εισαγγελέα Τουλουπάκη από την υπόθεση Νοβάρτις και τα κατάφεραν. Έστησαν ολόκληρο αφήγημα περί σκευωρίας. Ενοχλήθηκαν από δημοσιογράφους που ερευνούσαν, δεν τους ενόχλησε ποτέ, αντίθετα, ούτε ο εισαγγελέας Αγγελής που αρνήθηκε να πάρει το στικάκι από τους Αμερικανούς, ούτε η ανεκδιήγητη πρώην εισαγγελέα Ράικου που δεν μπορούσε να προσκομίσει την συμφωνία του συζύγου της με τη Νοβάρτις, γιατί πλημμύρισε το σπίτι της και χάθηκε!!. Ο μαχητικός εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τάρκας διώκονται γιατί έγραψαν για τον Μυωνή που κυριαρχούσε το όνομά του στη λίστα Λαγκάρντ. Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου επειδή πήρε συνέντευξη από τον άνθρωπο που παρέδωσε την λίστα Λαγκάρντ τον Φαλτσανί, την οποία κρατούσε στο σπίτι του ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάνω από ένα χρόνο επειδή έτσι ήθελε! Σειρά πήρε ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος κατηγορείται για ένα σωρό κακουργήματα . Όμως οι υποθέσεις Λοβέρδου, Άδωνη, Αβραμόπουλου δεν προχωρούν . Υπάρχει λόγος; Καλό στη δημοκρατία θα έκανε μια εξήγηση από τον Άρειο Πάγο ή κάποιον αρμόδιο. …

Το κράτος δικαίου έχει ήδη τρωθεί. Αρχίζει να κυριαρχεί η αίσθηση ότι όσοι ερευνούν αξιωματούχους του συστήματος και του χρήματος βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες , ώστε να φοβηθούν και να σταματήσουν. Φυσικά υπάρχουν έντιμοι δικαστές, αλλά αυτή η κυβέρνηση κινείται με δικούς της νόμους και κανόνες που απέχουν πολυ από το επιβεβαιώνουν τον θεσμικό κανόνα ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, κυρίως από την εκτελστική εξουσία. Η Νοβάρτις παραδέχεται ότι δωροδόκησε αξιωμαοτούχους στην Ελλάδα, αλλά όποιος τολμήσει να το πει κινδυνεεύει. Όταν αποδυναμώνονται οι θεσμοί ελέγχου και λογοδοσίας, καταρρέει η εμπιστοσύνη και το κράτος δικαίου αποσυντίθενται. Δηλαδή, ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία και να επηρεάσει την κοινωνική συνοχή.

Η απάντηση Βαξεβάνη

«ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει ζητήσει από το βήμα της Βουλής. Ο Άδωνης Γεωργιάδης το έχει προαναγγείλει από τα social media γράφοντας «τιτ τακ , τικ τακ, ετοιμάσου για φυλακή». Η ίδια η ΝΔ το έχει αποδώσει ως κατηγορία χωρίς να υπάρχει καν κατηγορία. Μόλις προχθές, για μια ακόμη φορά, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως τον Βαξεβάνη θα τον καλέσει η Ανακρίτρια για τη Novartis.
Μετά απ όλα αυτά, η Δικαιοσύνη, απλώς κάνει δουλειά της που απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι άλλη, από το να δώσει ένα μάθημα σε όποιον τολμά να αποκαλύπτει και να ζητά τιμωρία για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Ο υιός Μητσοτάκης, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, στήνει δικαστήρια για τους αντιπάλους της.
Στις 11:50 το πρωί, δικαστικός επιμελητής μου επέδωσε «Κλήση Κατηγορούμενου» από την Ανακρίτρια του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου (τα ονόματα είναι καλό να μνημονεύονται γιατί αποτελούν όλα κομμάτια ενός παζλ που καταγράφει η Ιστορία). Σύμφωνα με την κλήση πρέπει να απολογηθώ για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά συρροή, για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και για εγκληματική οργάνωση. Δεν έχουν τόσο σημασία οι νομικοί όροι, αλλά η πραγματικότητα.
Οι ΗΠΑ έχουν αναγκάσει τη Novartis να πληρώσει 350 εκατομμύρια ευρώ για τις πρακτικές της στην Ελλάδα, τρεις πρώην υπουργοί ερευνώνται ακόμη στην Ελλάδα, δύο δικαστικά συμβούλια έχουν κάνει δικαστικές πράξεις στις οποίες παραδέχονται χρηματισμό πολιτικών, αλλά η Δικαιοσύνη όπως εκφράζεται από τα Ανώτατα Όργανά της θέλει να τιμωρήσει αυτόν που αποκάλυψε. Ζούμε την πρωτοφανή για τη χώρα ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας και εξόντωσης των δημοσιογράφων (ναι έχουμε φτάσει και στη βιολογική εξόντωση δημοσιογράφων). Η πρόσβαση του δημοσιογράφου στις πηγές και την πληροφορία, η ενημέρωση της κοινής γνώμης και μάλιστα με στοιχεία, γίνεται με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης, από κοινωνικό και επαγγελματικό πλεονέκτημα, ποινικό αδίκημα. Δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν, μέσα από μια αντιστροφή της πραγματικότητας ενοχοποιούνται γιατί δήθεν η πληροφορία προέκυψε από κάποιους που είχαν κακιές προθέσεις. Ο χρόνος μετάδοσης της πληροφορίας, η πληρότητα της είδησης και η επιβεβαίωσή της, από δημοσιογραφικό προτέρημα μετατρέπονται σε υποψία συναλλαγής.
Δεν γνωρίζω το κατηγορητήριο αφού δεν έχω παραλάβει τη δικογραφία, αλλά από το κατηγορητήριο της Επιτροπής της Βουλής το οποίο φαίνεται να υιοθετεί και να αντιγράφει η Ανάκριση, οι κατηγορίες εναντίον μου στηρίζονται σε όσα καταθέτουν η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει στο εξωτερικό.
Για την μεν κυρία Ράικου, είμαστε αυτοί που αποκαλύψαμε τη σχέση του συζύγου της με χρηματοδοτήσεις από τη Novartis αλλά και άλλες υποθέσεις εικονικών συνταγογραφήσεων. Δημοσιεύσαμε επίσης αναφορά της Ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα η οποία την κατήγγειλε στον Άρειο Πάγο για προσπάθεια κάλυψης του εμπόρου όπλων Λιακουνάκου. Για την ίδια υπόθεση (Λιακουνάκου) είχαμε δημοσιεύσει sms από τα οποία προέκυπτε πως ο Λιακουνάκος γνώριζε για την απόφαση της Εισαγγγελίας Διαφθοράς να εξετάσει μάρτυρα στην Γαλλία και επιχείρησε να μεταστρέψει τη στάση του κατά την κατάθεση. Για την κυρία Ράικου, έχουμε επίσης δημοσιεύσει Αναφορά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, που αναφερόταν σε ευνοϊκή μεταχείρηση του επιχειρηματία Αντρέα Βγενόπουλου.
Για τον Νίκο Μανιαδάκη, είμαστε υπεύθυνοι γιατί ευθυνόμαστε για όλη την περιπέτειά του επί χρόνια. Από την έκδοση του HOT DOC ακόμη, είχαμε αποκαλύψει πως η σύζυγός του, γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη, είχε στήσει εταιρείες τις οποίες χρηματοδοτούσαν εν είδει συμβολαίων μελετών, η Novartis και άλλες φαρμακευτικές. Στη συνέχεια ο Μανιαδάκης βρέθηκε μπροστά μας ως εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis. Το πώς και με ποιο ρόλο θα το δούμε εν καιρώ και θα έχει (ναι αυτό είναι υπόσχεση) ενδιαφέρον.
Όλα αυτά τα στοιχεία της έρευνας χρόνων και τις αποκαλύψεις, οι «ενδιαφερόμενοι» τα εμφανίζουν ως απόδειξη της σχέσης με κάποιους που είχαν κακούς σκοπούς και άνομες προθέσεις. Πρέπει να απολογηθούμε για την ικανότητά μας να αποκαλύπτουμε πράξεις διαφθοράς αντί να απολογηθούν οι διεφθαρμένοι για τη διαφθορά. Αν ο Γούντγουορντ και ο Μπερνστάιν της Washington Post ζούσαν στην Ελλάδα θα ήταν αυτοί απολογούμενοι για την αποκάλυψη του Γουότεργκειτ και όχι ο Πρόεδρος Νίξον. Και αν η Δάφνη Γαλιζία δεν δολοφονούνταν στη Μάλτα από τους διεφθαρμένους, στην Ελλάδα θα είχε τη δική μου τύχη. Θα την καλούσε η Δικαιοσύνη να απολογηθεί για τα στοιχεία διαφθοράς.
Ζούμε σε μια δυστοπία και δεν χρειάζονται αυταπάτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Novartis, πήρε θέση πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Λίγο αργότερα, το Documento αποκάλυψε πως η θέση του αυτή δεν ήταν άσχετη με τις φιλικές σχέσεις που είχε με τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος του διοργάνωνε προεκλογικά δείπνα και τον βοηθούσε να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ.
Ο Μητσοτάκης ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας του οδήγησε τον Αντρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αυτός επιχειρεί να οδηγήσει όχι μόνο το σύνολο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε ανεξάρτητη φωνή. Η ιδιομορφία με εμένα και το Documento είναι πως δεν αποτελούμε έναν αντίπαλο πολιτικό, αλλά το σύστημα εκείνο της δημοσιογραφίας που έχει αποκαλύψει τις γκρίζες περιοχές στις οποίες κινείται η Οικογένεια Μητσοτάκη με offshore, ανακριβές πόθεν έσχες, σπίτια του Βολταίρου και τα funds των Κέυμαν. Ωστόσο δεν είμαστε ο μοναδικός στόχος. Είμαστε η προσπάθεια παραδειγματικής τιμωρίας σε όποιον τολμά, η προσπάθεια να γονατίσουν τα τελευταία προπύργια της ελευθερίας του Τύπου, η απόφαση να επιβάλουν ένα κράτος Μητσοτάκη με αυτοκρατορικό μεγαλοϊδεατισμό και αυταρχική επιβολή.
Είχαμε προειδοποιήσει από όταν ακόμη ο Μητσοτάκης προσπάθησε να εξαφανίσει το Documento αποκλείοντάς το από τη διαφήμιση, πως είμαστε μεν στόχος αλλά δεν είμαστε ο μοναδικός. Σήμερα οι επιθέσεις έχουν επεκταθεί σε όποιον τολμά να πει ένα «μη» ή ένα «όχι». Η Έλενα Ακρίτα, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ακόμη και αυτός ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκ των πραγμάτων ρόλο κριτικής της κυβέρνησης, δέχονται επιθέσεις και αποκλεισμούς στο διαδίκτυο. Προηγείται φυσικά πάντα, η δολοφονία χαρακτήρα.
Κάθε μέρα οικοδομείται ένας Βαλκανικός Μητσοτακικός Τραμπισμός με βασικό όπλο τη διχόνοια στην κοινωνία και την ενοχοποίηση των αντιπάλων. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, πως δεν φοβάμαι γιατί έχω κάνει τη δουλειά μου την οποία φυσικά θα συνεχίσω να κάνω.
Φυσικά ούτε θα γδάρω, ούτε θα ανασκολοπίσω κάποιον, όπως απειλούσαν οι ελεγχόμενοι για τη Novartis. Θα αποκαλύψω όμως κάθε πλευρά του σκανδάλου και κάθε παράγοντά της. Και δεν εννοώ το σκάνδαλο της Νovartis, αλλά αυτό που έχει ως συμμέτοχους θεσμούς και παραθεσμούς. Κάποτε το καθεστώς έστηνε ξερονήσια και φυλακές. Σήμερα ο Μητσοτάκης στήνει τα δικά του στρατοδικεία. Μόνο που δεν έχουμε χούντα. Ακόμη και αν θέλουν πολύ να έχουμε.
ΥΓ 1: Διάβασα για το αίτημα των συγκατηγορούμενων δημοσιογράφων Γιάννη Φιλιππάκη και Γιάννας Παπαδάκου προς την Ανακρίτρια, να τους παραδοθεί η δικογραφία Novartis, η οποία αφορά τους τρεις πρώην Υπουργούς που βρίσκονται υπό δικαστικό έλεγχο ως σχετιζόμενη. Η Ανακρίτρια αρνείται. Υπάρχει κάτι στη δικογραφία που αναιρεί την προσπάθεια να στηθεί η «σκευωρία Novartis»;
ΥΓ 2 : Τόσο ο Άδωνης Γεωργιάδης όσο και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και ο (μετακλητός) Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, εδώ και βδομάδες έχουν προαναγγείλει πως θα με καλέσει η ανακρίτρια. Να υποθέσουμε ότι αυτό (κατά τη λογική τους) είναι η απόδειξη μιας σκευωρίας κατηγορίας εναντίον μου και όχι δικαίωμα στην πληροφορία; Προαναγγέλλουν αυτά που αποφάσισε μετά από μήνες η Ανακρίτρια;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ