Η τρομοκρατική οργάνωση Tablighi Jamaat πίσω από τις ταραχές στο Καζακστάν; Πως συνδέονται ISI και Πακιστανικός Στρατός

Γραφει ο Ανδρέας  Μουντζουρουλιας

Η ισλαμιστική οργάνωση Tablighi Jamaat έχει στενούς δεσμούς με τον στρατό του Πακιστάν Η Tablighi Jamaat έχει απαγορευτεί στο Καζακστάν και το Ανώτατο Δικαστήριο την είχε κηρύξει την ομάδα ως «εξτρεμιστική οργάνωση».

Η ομάδα σπάνια δρα απευθείας, χρησιμοποιώντας τους νεοσύλλεκτούς της από διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις για να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές δραστηριότητες. Πρόκειται για ισλαμική οργάνωση με πολλά εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες.

Αλλά οι στενοί δεσμοί της ομάδας με τον Πακιστανικό Στρατό και την πολιτική ηγεσία, εγείρουν υποψίες για τις μυστικές δραστηριότητές της. Η βάση της βρίσκεται στο Raiwind του Παντζάμπ στο Πακιστάν. Ένας από τους πιο γνωστούς συμβούλους του Tablighi Jamaat ήταν ο υποστράτηγος Javed Nasir, πρώην Γενικός Διευθυντής της ISI και στενός έμπιστος του πρώην πρωθυπουργού, του Nawaz Sharif. Ο Nasir, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΓΔ της ISI, εκπόνησε τα σχέδια για την αναβίωση του Ισλάμ στις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, την Τσετσενία και το Νταγκεστάν στη Ρωσία και το Xinjiang στην Κίνα με τη βοήθεια της οργάνωσης Tablighi.

Ήταν ένα μεγάλο σχέδιο. Το Πακιστάν ήθελε να δημιουργήσει στενότερο δεσμό με τις νέες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990, για να δημιουργήσει ένα ευρύτερο, πιο ισχυρό ισλαμικό μπλοκ στην περιοχή.

Μαζί με τον προσηλυτισμό, η Tablighi, με τις οδηγίες του Πακιστανικού Στρατού, υποστήριξε τρομοκρατικές δραστηριότητες στις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας καθώς και στον πόλεμο της Τσετσενίας. Τα μέλη τηςTablighi ,χρησιμοποίησαν τα θρησκευτικά τους ιδρύματα κοντά στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, για να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους μαχητές της Βοσνίας. Άλλες ομάδες ταξίδεψαν επίσης από το Πακιστάν, ειδικά από το Harkat-ul Ansar και το Hizb-ul Mujahideen, στην Τσετσενία. Ο στρατηγός Νασίρ, από την πλευρά του, διευκόλυνε την αερομεταφορά όπλων στους Βόσνιους Μουσουλμάνους, αψηφώντας το εμπάργκο του ΟΗΕ το 1993.

Στο Αφγανιστάν, ο οργανώσεις HuJI και HuM που ελέγχονταν από την Tablighi έγιναν βασικά όργανα της εκστρατείας του Πακιστανικού Στρατού κατά των σοβιετικών δυνάμεων. Εκτός από τη στρατολόγηση και την κατήχηση, οι νεοσύλλεκτοι της Tablighi εργάστηκαν για την ISI στις διάφορες επιχειρήσεις πληροφοριών της.

Αν και το Καζακστάν είχε εμποδίσει την Tablighi Jamaat να αγκυροβολήσει στη χώρα, η ομάδα ευδοκιμεί στο γειτονικό Κιργιστάν, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η επόμενη χώρα που θα έχει αναταραχές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ