Τουρκική NAVTEX ακρωτηριάζει τη γεωπολιτική συνέχεια του ελληνισμού! Αντιδράστε επιτέλους!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λευκωσία αντέδρασε, ενώ η Αθήνα συνεχίζει τον ύπνο του δικαίου!

Η σκοπιμότητα την συγκεκριμένη στόχοι της ενέργειας είναι σαφής. Θέλει να ακρωτηριάσει την γεωπολιτική συνέχεια του ελληνισμού, δημιουργώντας τετελεσμένα προκειμένου να απαγορεύσει την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου, σύμφωνα με το χάρτη της Σεβίλλης.

Συνεχίζει να προκαλεί η Αγκυρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, προσπαθώντας με την τακτική της έκδοσης παρανόμων NAVTEX να δημιουργήσει κεκτημένα και εκμεταλλευόμενη τις «χαλαρές» αντιδράσεις της Αθήνας, που φαίνεται να έχει δεχτεί ως δεδομένες αυτού του είδους τις προκλήσεις.

Αυτήν τη φορά ήταν ο σταθμός της Αττάλειας που εξέδωσε –παράνομα, καθότι δεν διαθέτει την εξουσιοδότηση για τη συγκεκριμένη περιοχή- NAVTEX με την οποία επιχειρείται η δέσμευση περιοχής νοτιοανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου, προκειμένου να διεξαχθεί άσκηση έρευνας και διάσωσης σήμερα, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Πρόκειται ακριβώς για την περιοχή στην οποία η Τουρκία θέλει πάση θυσία να έχει τον έλεγχο και το δηλώνει, προκειμένου να εμποδίσει μια πιθανή ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά της εξέδωσε NAVTEX με την οποία ακυρώνει την αντίστοιχη τουρκική, με το επιχείρημα ότι μέρος της περιοχής υπάγεται στη δικαιοδοσία των Αρχών της. Η Τουρκία αντέδρασε με νέα NAVTEX, με την οποία εμμένει στην παράνομη δέσμευση, μη αναγνωρίζοντας παράλληλα τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά πάγια πρακτική.

Αντί όμως η Αθήνα να αντιδράσει κι αυτή, σκληρότερα από την Κύπρο, αφού άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας των ελληνικών Αρχών, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Εάν η έλλειψη αντίδρασης βασίζεται στην αντίληψη ότι, αφού ήδη η κυπριακή πλευρά χαρακτήρισε παράνομη τη συγκεκριμένη NAVTEX και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε, διότι έβγαλε η Λευκωσία «το φίδι από την τρύπα» ή σε κάποιον άλλο λόγο είναι κάτι που το γνωρίζουν μόνον οι «υπεύθυνοι».

Φυσικά, οι τουρκικές προκλήσεις δεν έμειναν μόνον στις οδηγίες προς ναυτιλλομένους, αλλά είχαμε ακόμη μία ημέρα και πλήθος προκλητικών ενεργειών από τουρκικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, τέσσερις σχηματισμοί συνολικά εννιά τουρκικών F-16 προέβησαν σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας αλλά και έξι παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών. Τρία μάλιστα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή, αφού η Πολεμική μας Αεροπορία -κατά την πάγια τακτική της- αναχαίτισε τους Τούρκους πιλότους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ