Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστούν μήνες να εκτιμήσουν τους κινδύνους ασφάλειας για τα αεροσκάφη από τα δίκτυα 5G

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προσπαθούν να περιορίσουν τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των αεροσκαφών από την ανάπτυξη νέων δικτύων 5G, μπορεί να περάσουν μήνες πριν οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ) των ΗΠΑ εξετάσουν εάν και πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να είναι αυτό για τα δικά της αεροπλάνα.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι, εάν η ανάπτυξη δικτύων 5G, που λειτουργούν στην περιοχή συχνοτήτων C-band, θα επηρεάσει τα όργανα που χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Για τις Ε.Δ τα όργανα αυτά είναι απαραίτητα ειδικά σε μεταφορικά, τάνκερ και αεροσκάφη ειδικού σκοπού, που προσγειώνονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Εάν η ορατότητα του πιλότου είναι κακή κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας προσγείωσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ραδιουψόμετρο κατά την προσέγγιση και μια λανθασμένη ένδειξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε συντριβή.

Η Verizon και η AT&T άρχισαν να ενεργοποιούν τα δίκτυά τους 5G την Τετάρτη, υποσχόμενοι πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες ασύρματης υπηρεσίας από το προηγούμενο δίκτυο 4G. Ωστόσο, εν μέσω μιας αυξανόμενης κατακραυγής από τον κλάδο των εμπορικών αεροπορικών εταιρειών, οι εταιρείες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι, θα περιορίσουν προσωρινά την ανάπτυξη νέων δικτύων 5G κοντά σε ορισμένα αεροδρόμια. Ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια να ακυρώσουν πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της ανησυχίας.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) στις αρχές του 2021, δημοπράτησε τα δικαιώματα λειτουργίας εκπομπών 5G στη C-band (3,7-3,98 GHz), κυρίως στη Verizon και την AT&T. Οι συχνότητες αυτές είναι κοντά στη συχνότητα λειτουργίας των των ραδιουψομέτρων (4,2-4,4 GHz). Η ένωση αεροπορικών εταιρειών έχει αναφέρει στην FCC από το 2018 ότι, ανησυχεί σχετικά με την πιθανότητα παρεμβολών και κινδύνων ασφάλειας

Η Ένωση Πιλότων Αεροπορικών εταιρειών ανέφερε σε δήλωση της 18ης Ιανουαρίου ότι, η παρεμβολή από δίκτυα 5G που λειτουργούν σε αυτό το φάσμα, θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια των πληροφοριών ύψους ή να δοθούν λάθος στοιχεί στους πιλότους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα.

Οι Ε.Δ αποφάσισαν πριν από περίπου ένα χρόνο αντί να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη δημοπρασία του φάσματος της C-Band, να εργαστούν για να περιορίσουν τις πιθανές παρεμβολές στα συστήματα των αεροσκαφών.

Σε ένα e-mail της περασμένης Τρίτης, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Σμηναγός Πάτρικ Γκάργκαν, ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας συνεργάζεται με την FAA για το ζήτημα του 5G.

c4isrnet.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ