Ζώντας στο βασίλειο των αποτυχημένων ονείρων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τον Απόστολο Αποστόλου

«Ευτυχώς απέτυχα», επαναλάμβανε ο Σάμουελ Μπέκετ. Σαφώς και γνώριζε ότι η αποτυχία γίνεται δύναμη που επαναφορτίζει την προσπάθεια και επαναπροσανατολίζει τους ορίζοντες. Ο Κώστας Αξελός έλεγε « αποτυγχάνοντας επιτυγχάνοντας» που σήμαινε ότι ο δρόμος της επιτυχίας περνά από την αποτυχία.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με ένα πείσμα αδιάλυτο στο χρόνο υπονομεύουν τη ζωή τους, ή τη ζωή των άλλων όταν εκείνοι διαθέτουν μια ισχυρή θέση εξουσίας.
Και όταν η αποτυχία είναι διαρκείας τότε μιλάμε για επικίνδυνη κατάσταση που υπονομεύει λαούς, πεπρωμένα, ιστορίες. Φαίνεται λοιπόν ότι ο δικός μας Αυτοκράτορας–πρωθυπουργός αγκυροβόλησε στο λιμάνι της αποτυχίας.
Πίστεψε με το πάθος που πιστεύουν οι εγωκεντρικοί ηγεμόνες της παραζάλης ότι όλα κατακτώνται όταν είσαι δεμένος στο άρμα των μεγαλο-αφεντάδων του κόσμου. Αποτελεί όμως κενή εκτίμηση αυτό γιατί τίποτε δεν μένει στον ακλόνητο θρόνο του και γιατί όπως μας έμαθε ο Γάλλος φιλόσοφός Μερλώ Ποντύ (ψιλά γράμματα για την ελληνική ηγεσία αυτά) «ο κόσμος μπορεί να είναι συστημένος αλλά ποτέ δεν είναι πλήρως συστημένος».
Έτσι εκεί που πίστευε ο Αυτοκράτορας – πρωθυπουργός ότι δένει συμμαχίες με παγκόσμια κέντρα εξουσίας που καθορίζουν την πορεία του κόσμου αίφνης βρέθηκε εξαπατημένος, μετέωρος, και υπόλογος στον ελληνικό λαό.
Έθρεψε ελπίδες για να εισπράξει το τίποτα.
Ο αγωγός Ιστ Μέντ δεν ακυρώθηκε μόνο από τις ΗΠΑ, (παρά το γεγονός ότι δόθηκαν στους αμερικανούς επιπλέον βάσεις σε στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, όπως στη Λάρισα, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη)αλλά και από τον Γάλλο πρεσβευτής στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ ο οποίος ακύρωσε και αυτός από την πλευρά του την υπόθεση του αγωγού Ιστ Μέντ λέγοντας ότι «πρέπει να προωθήσουμε άλλα σχέδια».
Με άλλα λόγια η αποτυχία του Αυτοκράτορα-πρωθυπουργού κρατάει τη «λεία» του τίποτε και διεκδικεί καινούργιους αποτυχημένους τόπους. Σύντομα έρχεται και η επαναπροσέγγιση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας με αναβαθμισμένους και διευρυμένους δεσμούς συνεργασίας που θα συμπληρώσει τις αποτυχημένες ελληνικές φιλοδοξίες οριστικά.
Και όλα αυτά πίσω από την κρυστάλλινη σιωπή της δημοσιογραφικής πανούκλας που σιτίζεται από τις κρατικές λίστες Πέτσα. Αλλά και τη σιωπή των διεθνολόγων που έχουν προσκυνήσει το σύστημα για μια θεσούλα σε κάποιο πανεπιστήμιο. Εκεί σκεπάζεται η αλήθεια της αποτυχημένης εξέλιξης της εξωτερικής μας πολιτικής και της απογοήτευσης αναφορικά με τα εθνικά ζητήματα.
Και επειδή εμείς βρίσκουμε επαφή με την πραγματικότητα όταν βαφτίζουμε το χάλι της αποτυχίας μας χαλί της επιτυχίας μας, οργανώνουμε γιουσουρούμ του Απίθανου και του Απίστευτου. Παίρνουμε μεζούρα και μετράμε το Απίστευτο και το Απίθανο. Έτσι φθάσαμε προσφάτως και σε πανηγύρι αχρηστεμένο από την υπερβολή του, γιατί αγοράσαμε μαχητικά αεροσκάφη.
Στήσαμε λοιπόν φιέστα με τα αγορασμένα μαχητικά αεροπλάνα Ντασσό Ραφάλ (τα πρώτα 6 μαχητικά που έφτασαν) και ενώ εκείνα πετούσαν πάνω από την Αθήνα οι Τούρκοι λίγες μέρες πριν είχαν στείλει τα drones να πετάξουν πάνω από ελληνικά νησιά. Μπαίνοντας στο FIR Αθηνών και παραβιάζοντας τόσο τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας όσο και τον εθνικό εναέριο χώρο μας.
Υπενθυμίζουμε στους πανηγυριτζήδες του θεάματος με τα Ραφάλ ότι οι Τούρκοι στη Λιβύη με τα drones έπληξαν τις γραμμές ανεφοδιασμού του στρατηγού Χαφτάρ εμποδίζοντας τον έτσι να καταλάβει πόλεις πέριξ της Τριπόλεως. Αλλά και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα τουρκικά drones χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς στον πόλεμο των 44 ημερών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Μάλιστα ο Αυτοκράτορας – πρωθυπουργός με την ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα και με σχετικό βίντεο όπου εμφανίζονται τα νέα μαχητικά αεροσκάφη στο τέλος εμφανίζει και τον λογότυπο της ΝΔ. Αεροπλάνα όμως αγορασμένα από τον ελληνικό λαό, με εθνικές δαπάνες. Ας του θυμίσει κάποιος ότι θα βοηθούσε στην αγορά των αεροσκαφών μόνο αν επέστρεφε τα 347 εκατομμύρια που χρωστάει η ΝΔ.
Η αφέλεια και η αποτυχία κάνουν καλή παρέα και οι δύο μαζί ξεφτίζουν την αλήθεια κατά σύστημα.
Επιπλέον και οι δύο κρύβουν λανθάνουσες καταστάσεις και διαθέσεις εκδικητικότητας. Προαναγγέλθηκε η απόλυση των 7.000 υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή που αν δεν εμβολιαστούν μέχρι τον Μάρτη θα απολυθούν, αλλά και το χαράτσι των 100 ευρώ σε 300.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 μπήκε σε εφαρμογή. Βλέπετε η αποτυχία της πανδημίας (μετράμε ήδη 22.000 νεκρούς, ενώ οι άλλες χώρες εξέρχονται από την πανδημία Βρετανία, Σουηδία, Φιλανδία, αποσύρουν το πράσινο διαβατήριο) γίνεται αντισταθμιστική μετάπτωση της επιθετικότητας σύμφωνα με την ψυχανάλυση.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται και η τροπολογία που κατέθεσε η ο Κωστής Χατζηδάκης για τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν και προβλέπεται χαράτσι 50% στις αποδοχές των γονέων.
Και περιμένουν ύστερα κάποιοι γαλάζιοι κονδυλοφόροι να «πιάσει» η ΝΔ ένα ποσοστό 25% στις εκλογές; Εδώ θα γελάσουν και οι κατσαρίδες. Θα είναι ικανοποιημένοι με τόσα ανοιχτά μέτωπα αν «πιάσει» η ΝΔ το 19 με 20%. Η πολιτική του φόβου και του απαρτχάιντ θα ισοπεδωθεί πολύ σύντομα.
Ο Αυτοκράτορας-πρωθυπουργός μας, δεν έχει καταλάβει ότι ο άνθρωπος έχει αφήσει την ανάγκη του ζώου και τον τρόμο του ζώου και έχει φθάσει στην ελευθερία. Και επίσης δεν έχει κατανοήσει για τον εαυτό του ζώντας στο βασίλειο των αποτυχημένων ονείρων του, ότι τα πράγματα και οι εξελίξεις κρύβουν εκπλήξεις.
Όταν όμως η αποτυχία προέρχεται από τον πυρετό του αυτοκρατορικού συνδρόμου τότε ο Αυτοκράτορας (όπως μας διδάσκει και η ιστορία) γλιστράει στην επιθεώρηση και γίνεται νούμερο για τρανταχτά γέλια. Εκτός και αν με τον σύγχρονο Αυτοκράτορα μας, έρθουν κάποια μπουλούκια από τον ΣΥΡΙΖΑ (γιατί το συγκεκριμένο κόμμα πάει για νέα διάσπαση) οι οποίοι ζώντας από τους στάβλους των δρυοπίθηκων παγκοσμιοποιητών και κατ’ εντολή των αφεντικών τους, θα λειτουργήσουν ως ναυαγοσωστικά για τη ΝΔ.
Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής Φιλοσοφίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ