Η τουρκία προσεγγίζει και συνομιλεί με το περιβάλλον του Χαφτάρ !

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης με έδρα την ανατολική Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Τούρκο πρέσβη στη Λιβύη Κανάν Γιλμάζ.

Η συνάντηση φαίνεται να σηματοδοτεί ένα νέο βήμα προς την προσέγγιση μεταξύ της Άγκυρας και των αξιωματούχων της ανατολικής Λιβύης, μετά από χρόνια εχθρικών σχέσεων, με την επίσκεψη του Γιλμάζ να είναι η πρώτη Τούρκου αξιωματούχου στην ανατολική Λιβύη.

Η Τουρκία υποστήριζε εδώ και καιρό την πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης, η οποία πολεμούσε την αντίπαλη ανατολική κυβέρνηση που συμμάχησε με τον στρατηγό Khalifa Haftar.

Ο Χαφτάρ είχε υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2020, δημιουργώντας μια νέα προσωρινή κυβέρνηση… Όμως το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ πολιτικών, που εδρεύουν στα ανατολικά και δυτικά της χώρας και την αναβολή των προεδρικών εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Η συνάντηση είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά βημάτων που έκαναν η Άγκυρα και οι πολιτικοί της Λιβύης, με έδρα την ανατολική Λιβύη για τη βελτίωση των σχέσεων.

Τον περασμένο μήνα, μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον πρώτο αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου επισκέφθηκε την Άγκυρα.

Η αντιπροσωπεία περιλάμβανε πρόσωπα κοντά στον Χαφτάρ . Συναντήθηκαν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και κορυφαίους Τούρκους βουλευτές.

Μετά την επίσκεψη, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη συγκρότηση επιτροπής φιλίας και την επαναλειτουργία των αντίστοιχων αεροπορικών και θαλάσσιων βάσεων τους.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ