Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τη Λιβύη αλλά βλέπουν θετικά την παρουσία της Τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Κατάρ, Al Jazeera, ανέφερε ότι στρατιώτες ορισμένων χωρών έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, αλλά επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία όπως και αυτή της Ρωσίας θα εγκαταλείψουν το κράτος της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με Al Jazeera «είναι απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασχοληθούν με τη Λιβύη, αφού έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τη χώρα αυτή.

BFE9C53B ED18 420D B9BB 487A418E2374

Η Federica Saini Fasanotti, Σύμβουλος του Κέντρου για την Ασφάλεια, τη Στρατηγική και την Τεχνολογία στο πρόγραμμα Foreign Policy του Ινστιτούτου Brookings που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Ουάσινγκτον έχει πολλά πιο πιεστικά ζητήματα, ειδικά από το Ντονμπάς, τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και πάνω απ’ όλα τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτή τη στιγμή, δεν ενδιαφέρεται για τη Λιβύη».

Κι άλλοι ειδικοί επιβεβαίωσαν αυτή την κατάσταση, προβαίνοντας σε παρόμοιες δηλώσεις.

«Ο Μπάιντεν δεν έχει στρατηγική για τη Λιβύη», δήλωσε ο Τζαλέλ Χαρτσάουι, υψηλόβαθμο μέλος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος.

 «Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι αρκετά σοβαρή για να διαμορφώσει μια στρατηγική. Επομένως, όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση της παρουσίας ξένων παραγόντων στη Λιβύη, δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Γιατί δεν γίνεται καμία ενέργεια», είπε.

Παραμένουν οι Τούρκοι και οι Ρώσοι

Επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να περιμένουμε ότι οι ένοπλες τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν ως μέρος της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Λιβύης εκτός εάν οι συνθήκες διαφοροποιηθούν σημαντικά. Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.

«Απαιτείται ένας μηχανισμός για να περιοριστεί η πιθανή επέκταση της ρωσικής παρουσίας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τη δική τους έλλειψη αποφασιστικότητας στις προσπάθειές τους να αναγκάσουν τη Ρωσία να φύγει επειδή γνωρίζουν καλά ότι η Ρωσία θα παραμείνει», είπε ο Χαρτσάουι.

Ο Χαρτσάουι είπε, «Ο μόνος μηχανισμός που έχουν οι ΗΠΑ είναι η τουρκική παρουσία. Όταν οι ΗΠΑ κοιτάζουν την Τουρκία, βλέπουν ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Μια «όχι κακή μορφή ύπαρξης» από την προοπτική των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ χρειάζονται κάποιο εργαλείο για να εμποδίσουν τη Ρωσία να επεκτείνει την παρουσία της. Ως αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη συνέχιση της παρουσίας της Τουρκίας», πρόσθεσε.

halkinhabercisi.com ,sozcu.com.tr

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ