Συρία: 332 νεκροί ως τωρα από την επίθεση στη φυλακή Γκουαϊράν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε μια φυλακή της βορειοανατολικής Συρίας και οι μάχες που ακολούθησαν, μεταξύ των τζιχαντιστών και των κουρδικών δυνάμεων, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 332 ανθρώπους από τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χθες Σάββατο μεταξύ των Κούρδων, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, και των μελών του ΙΚ που διέφυγαν από τη φυλακή Γκουαϊράν, στην πόλη Χασάκα. Στη φυλακή αυτή κρατούνταν τουλάχιστον 3.500 τζιχαντιστές από διάφορες χώρες.

Το Παρατηρητήριο –που εδρεύει στο Κόβεντρι– ανέφερε για σήμερα ότι στις συγκρούσεις μετά την επίθεση της 20ής Ιανουαρίου, τη μεγαλύτερη που έχει εξαπολύσει το ΙΚ μετά την ήττα του, πριν από τρία χρόνια, σκοτώθηκαν συνολικά 332 άνθρωποι: οι 246 ήταν τζιχαντιστές, οι 79 μέλη των κουρδικών δυνάμεων και οι επτά άμαχοι. Η αύξηση του αριθμού των νεκρών οφείλεται στο γεγονός ότι εντοπίστηκαν πολλά πτώματα μέσα στα κτίρια της φυλακής και σε γειτονικά, κατά την επιχείρηση ”εκκαθάρισης” που ξεκίνησαν οι κουρδικές δυνάμεις.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο απολογισμός, δεδομένου ότι πολλοί Κούρδοι μαχητές έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι κουρδικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο σχεδόν όλης της φυλακής και συνέλαβαν εκατοντάδες τζιχαντιστές που είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν. Δεκάδες μέλη του ΙΚ όμως παραμένουν ακόμη ταμπουρωμένα στη βόρεια πλευρά της φυλακής, σε ένα σημείο όπου είναι δύσκολη η προσέγγιση ακόμη και από αέρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ