Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ήταν ύποπτος σε υπόθεση παράνομης αποστολής όπλων στην Αλ Κάιντα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Ιανουαρίου 2022… εξετάσθηκε από εισαγγελείς κατά της τρομοκρατίας το 2014 για βοήθεια και υποκίνηση της Αλ Κάιντα.

Η έρευνα για τον Μποζντάγκ ξεκίνησε από εισαγγελείς στην επαρχία Adana, που βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα, αφού παρενέβη παράνομα στην έρευνα για παράνομα όπλα που αποστέλλονται σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία. Η αποστολή, που μεταφέρθηκε με φορτηγό στα τουρκοσυριακά σύνορα από την Άγκυρα από πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, αναχαιτίστηκε την 1η Ιανουαρίου 2014 από τις τοπικές αστυνομικές αρχές και ερευνήθηκε από τους εισαγγελείς.Jan1 2014 truck 1 1536x828 1 1024x552 1

Τα στοιχεία για το πώς ο Μποζντάγκ προστάτευε τις παράνομες αποστολές όπλων στους τζιχαντιστές ανακαλύφθηκαν από χιλιάδες έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα από την κυβέρνηση Ερντογάν. Παρόλο που οι εισαγγελείς και η αστυνομία επιδίωξαν να αποκαλύψουν το κύκλωμα αποστολής όπλων στην Αλ Κάιντα, ο στενός κύκλος της κυβέρνησης Ερντογάν προσπαθούσε να σταματήσει την έρευνα και να παραδώσει τα όπλα στον προορισμό τους στη Συρία ανεμπόδιστα .

Ο Οζκάν Σισμάν, ένας ειδικά εξουσιοδοτημένος εισαγγελέας αντιτρομοκρατικής στην επαρχία Άδανα, έφτασε στην περιοχή για να ερευνήσει το φορτηγό, αλλά δεν το έκανε όταν η κυβέρνηση Ερντογάν κατάφερε να αποσύρει τους αστυνομικούς και τους χωροφύλακες, αφήνοντας τον εισαγγελέα να αντιμετωπίσει μόνο δεκάδες ένοπλους πράκτορες της MIT. Φοβούμενος για την ασφάλειά του, ο εισαγγελέας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη σκηνή και ανέφερε τι συνέβη στο αφεντικό του, Σουλειμάν Μπαγκριγιανίκ , τον γενικό εισαγγελέα των Αδάνων, και συνέταξε ένα υπόμνημα για να το υποβάλει ως αποδεικτικό στοιχείο, σε μια ποινική έρευνα σε αξιωματούχους που είχαν παρέμβει σε ανεξάρτητη δικαστική έρευνα.

Ο Μπαγκριγιανίκ, οργισμένος για την κραυγαλέα και αντισυνταγματική παρέμβαση σε δικαστική έρευνα από την εκτελεστική εξουσία, αποφάσισε να κινήσει δικογραφία εναντίον του Μποζντάγκ και άλλων αξιωματούχων. Αποκάλυψε σε μια σφραγισμένη δικογραφία το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο Μποζντάγκ με τον αναπληρωτή του, Κενάν Ιπέκ, στις 2 Ιανουαρίου 2014. Ο Μποζντάγκ, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας και το τουρκικό Σύνταγμα απαγορεύει οποιοδήποτε πρόσωπο ή όργανο, συμπεριλαμβανομένων των μελών της εκτελεστικής εξουσίας, να παρεμβαίνει σε δικαστικές υποθέσεις. Ωστόσο, προσπάθησε να διατάξει τους εισαγγελείς να σταματήσουν την έρευνα για αποστολή όπλων στην Αλ Κάιντα στη Συρία

Αρχικά, προσπάθησε να κάνει μια νομική υπόθεση υποστηρίζοντας ότι ο Νόμος για τις Πληροφορίες απαιτούσε άδεια από τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν πριν προχωρήσει οποιαδήποτε έρευνα ή δίωξη της υπηρεσίας πληροφοριών. Η MIT δεν είχε καμία εξουσία να μεταφέρει όπλα, ειδικά χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων τις τοπικές αστυνομικές αρχές και η παροχή όπλων σε εγκληματικές και τρομοκρατικές ομάδες δεν μπορούσε να θεωρηθεί κρατικό μυστικό.

Ο Μποζντάγκ προέβαλε παρόμοια επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε έρευνα για πράκτορες της MIT απαιτεί άδεια από το γραφείο του πρωθυπουργού και ζήτησε να σταματήσει η εκτέλεση εντάλματος και να σταματήσει η έρευνα.

Επεσήμανε μάλιστα ότι ο γενικός εισαγγελέας θα έπρεπε να δεχτεί τον λόγο του αρχηγού πληροφοριών και του υπουργού Εσωτερικών σε αντίθεση με μια συμβουλή που έδωσε ένας πληροφοριοδότης. Σε μια κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος και του νόμου, ο Μποζντάγκ ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να απολύσει τον εισαγγελέα που είχε την υπόθεση και να ενημερώσει αμέσως την αστυνομία και τους χωροφύλακες για την απόλυσή τους…

Το αρχείο τηλεφωνικής συνομιλίας δείχνει πώς ο υπουργός Δικαιοσύνης ήθελε να εξαφανιστεί η έρευνα για την παράνομη αποστολή σε τζιχαντιστές 

Screenshot 2022 01 31 at 10 02 11 Turkeys new justice minister was a suspect in illegal arms shipments to al Qaeda Nordi...

Screenshot 2022 01 31 at 10 02 30 Turkeys new justice minister was a suspect in illegal arms shipments to al Qaeda Nordi...

Η ποινική έρευνα για τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μποζντάγκ, ο οποίος ήταν επίσης ύποπτος στην υπόθεση παράνομης αποστολής όπλων μαζί με άλλους αξιωματούχους, διαχωρίστηκε από τον εισαγγελέα Takçı. Η δίωξη ενός υπουργού του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτεί χωριστές διαδικασίες στο κοινοβούλιο και ως εκ τούτου, μια περίληψη των διαδικασιών εναντίον του με τη δικογραφία υπ’ αριθμ. 2014/54 στάλθηκε στο κοινοβούλιο για επανεξέταση. Το Κοινοβούλιο συγκρότησε μια επιτροπή για τη διερεύνηση των γεγονότων μετά την εξασφάλιση ψηφοφορίας στην ολομέλεια και η υπόθεση μπορεί αργότερα να παραπεμφθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για δίκη, εάν η επιτροπή δώσει το πράσινο φως στη δίωξη.

Τόσο ο Bozdag όσο και η İpek σώθηκαν από νομικά προβλήματα όταν η κυβέρνηση Ερντογάν ώθησε βιαστικά τη νομοθεσία μέσω του κοινοβουλίου … Έχοντας τον έλεγχο του δικαστικού συμβουλίου στα η κυβέρνηση, οι εισαγγελείς τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις και αργότερα απολύθηκαν και φυλακίστηκαν με κατασκευασμένες κατηγορίες για αποκάλυψη κρατικών μυστικών καθώς και κατασκοπεία. Οι ποινικές έρευνες που ξεκίνησαν σε ισλαμιστές αξιωματούχους για βοήθεια και υποκίνηση της Αλ Κάιντα σταμάτησαν. Ο φάκελλος σχετικά με την παράνομη αποστολή όπλων ήταν απόρρητος και λήφθηκε μια γενική εντολή για τη μη δημοσίευση οποιουδήποτε υλικού σχετικά με αυτό το περιστατικό.

Ο νέος εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση διέταξε την παράδοση όλων των φωτογραφικών και βιντεοσκοπικών αποδεικτικών στοιχείων και την καταστροφή όλων των αντιγράφων για να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.  Τελικά η έρευνα για πράκτορες της MIT στην υπόθεση σταμάτησε στις 2 Οκτωβρίου 2014.

mortar adana 240x300 1

Ως αποτέλεσμα, συνέχισαν να παραδίδονται παράνομες αποστολές όπλων σε τζιχαντιστές στη Συρία, όπου όπλα κατέληξαν στα χέρια των ομάδων της Αλ Κάιντα καθώς και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Οι εισαγγελείς που τόλμησαν να διερευνήσουν αυτές τις αποστολές παραμένουν από σήμερα πίσω από τα κάγκελα με κατασκευασμένες κατηγορίες που άσκησε η τότε κυβέρνηση.

nordicmonitor.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ