Ενεργειακή κρίση στη Τουρκία: Χωρίς ρεύμα οι πολίτες – Φοβάται αναταραχές ο Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Οι βιομηχανικές μονάδες στην Τουρκία υποφέρουν από συχνές διακοπές ρεύματος που έχουν οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση της βιομηχανικής παραγωγής, με τους βιομήχανους να φοβούνται ακύρωση παραγγελιών. Το συνολικό κόστος της τριήμερης διακοπής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 24 και 28 Ιανουαρίου,
εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για την τουρκική βιομηχανία.

Στις 28 Ιανουαρίου 2022, οι βιομήχανοι πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπουργό Τεχνολογίας Mustafa Varank και τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Donmez. Αντί να τους δώσουν μια άμεση λύση, οι υπουργοί υπέδειξαν ότι οι βιομηχανικές ζώνες θα πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους «εναλλακτικές» πηγές ενέργειας, δηλαδή σταθμούς ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Τουρκίας είναι προφανώς σχεδόν άδεια. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν είχε τέτοια προβλήματα, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει αποθέματα φυσικού αερίου κάτω από τη λίμνη Tuz». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τουρκία διέρχεται ενεργειακή κρίση επειδή οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Με βάση την υπόθεση ότι οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μειωθούν τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2021, η Άγκυρα δεν ανανέωσε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις συμβάσεις φυσικού αερίου.

Τώρα η χώρα αναζητά LNG παντού, ανεξάρτητα από την τιμή. Το Ιράν, του οποίου το μερίδιο στη συνολική προμήθεια φυσικού αερίου της Τουρκίας είναι 10 τοις εκατό, διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου για δέκα ημέρες, επειδή η Άγκυρα δεν πλήρωνε. Η ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε περαιτέρω από την αύξηση των τιμών του LNG.

Από τις αρχές του 2021 έως τις αρχές του 2022, η τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία αυξήθηκε 5,5 φορές και η τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε τέσσερις φορές.

Ενώ η Τουρκία βρίσκεται υπό συνεχείς διακοπές ρεύματος, οι προεδρικές κατοικίες είναι πλήρως φωτισμένες. Ωστόσο, οι απλοί πολίτες νιώθουν στο ”πετσί” τους το υψηλό κόστος στο ρεύμα, με τους καταστηματάρχες, για να εξοικονομήσουν χρήματα, να έχουν μειώσει την κατανάλωση στα φώτα και στη θέρμανση στα μαγαζιά τους. Εν τω μεταξύ, έμποροι που διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση του ρεύματος, συνελήφθησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ