Πάνω από 50 μέλη του Κογκρέσου ζητάνε από Μπάιντεν να απορρίψει το τουρκικό αίτημα προμήθειας F-16 Block 70

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια δικομματική ομάδα με περισσότερους από 50 Αντιπροσώπους των ΗΠΑ, ενώθηκε με τον συμπρόεδρο του Κογκρέσου της Αρμενικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Frank Pallone (D-NJ) και τον συμπρόεδρο του Hellenic Caucus Gus Bilirakis (R-FL), πιέζοντας τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ να εμποδίσουν η πώληση μαχητικών αεροσκαφών και κιτ αναβάθμισης των ΗΠΑ επόμενης γενιάς F-16, στο ολοένα και πιο εχθρικό καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ανέφερε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA).

toyrkia f 161

toyrkia f 161 2

«Σας προτρέπουμε σθεναρά να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας για νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού και να λάβετε άμεσα μέτρα για να λογοδοτήσει το καθεστώς Ερντογάν», αναφέρει η επιστολή του Κογκρέσου της 4ης Φεβρουαρίου προς τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον τουρκικό στρατό, έως ότου ο Πρόεδρος Ερντογάν λάβει απτά βήματα για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το προηγούμενο δείχνει ότι δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά τους εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων».

Μέλη του Κογκρέσου που συνυπογράφουν την επιστολή προς την κυβέρνηση Μπάιντεν μαζί με τους Αντιπροσώπους Pallone και Μπιλιράκη είναι οι αντιπρόσωποι: Jake Auchincloss (D-MA), Tony Cardenas (D-CA), Judy Chu (D-CA), David Cicilline (D- RI), Katherine Clark (D-MA), Bonnie Watson Coleman (D-NJ), Jim Costa (D-CA), Danny Davis (D-IL), Ted Deutch (D-FL), Mario Diaz-Balart (R -FL), Anna Eshoo (D-CA), Louie Gohmert (R-TX), Jimmy Gomez (D-CA), Josh Gottheimer (D-NJ), Raul Grijalva (D-AZ), Ro Khanna (D-CA ), Raja Krishnamoorthi (D-IL), Barbara Lee (D-CA), Zoe Lofgren (D-CA), Alan Lowenthal (D-CA), Nicole Malliotakis (R-NY), Carolyn Maloney (D-NY), Kathy Manning (D-NC), James McGovern (D-MA), Grace Meng (D-NY), Grace Napolitano (D-CA), Eleanor Holmes Norton (D-DC), Chris Pappas (D-NH), Chellie Pingree (D-ME), Mark Pocan (D-WI), Katie Porter (D-CA), Jamie Raskin (D-MD),Lucille Roybal-Allard (D-CA), Bobby Rush (D-IL), Linda Sanchez (D-CA), John Sarbanes (D-MD), Janice Schakowsky (D-IL), Adam Schiff (D-CA), Brad Schneider (D-IL), Brad Sherman (D-CA), Albio Sires (D-NJ), Christopher Smith (R-NJ), Jackie Speier (D-CA), Tom Suozzi (D-NY), Mark Takano (D-CA), Dina Titus (D-NV), Lori Trahan (D-MA), David Valadao, (R-CA), Peter Welch (D-VT) και Susan Wild (D-PA).

Ο εκτελεστικός διευθυντής του American Hellenic Leadership Council, Έντι Ζεμενίδης, εξήγησε: «Το Κογκρέσο υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι, κανένας αριθμός δείπνων και δραστηριότητα στο Twitter από τον Πρέσβη του Ερντογάν στην DC, δεν θα εξομαλύνει τις θεμελιώδεις διαφορές πολιτικής που οδήγησαν στην άρνηση της Τουρκίας για προηγμένα αμερικανικά όπλα. Το Κογκρέσο έχει δίκιο που απαιτεί αλλαγή ουσίας, όχι απλώς αλλαγής στυλ».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ANCA Aram Hamparian συμφώνησε. «Τα ίδια επιχειρήματα που βασίζονται στο συμφέρον – στην πραγματικότητα οι ίδιες κυρώσεις και νόμοι των ΗΠΑ – που απαγόρευαν την αγορά F-35 από την Τουρκία ισχύουν και για την επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει προηγμένα Block 70 F-16. Μπορεί να υπάρχει μόνο μία αμερικανική απάντηση και στα δύο αυτά αιτήματα: Όχι μαχητικά εροσκάφη για την Τουρκία», δήλωσε ο Χαμπάριαν.

Από τότε που εμφανίστηκαν φήμες για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού F-16, τον Οκτώβριο του 2021, ορισμένες πρωτοβουλίες του Κογκρέσου ζήτησαν αποσαφήνιση της θέσης του Λευκού Οίκου σχετικά με την πώληση και ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες να εμποδίσουν την προσπάθεια. Τον Νοέμβριο, περισσότερα από 40 μέλη της Βουλής των ΗΠΑ συνυπέγραψαν μια επιστολή με επικεφαλής τους Αντιπροσώπους Chris Pappas (D-NH) και τους Συμπρόεδρους του Κογκρέσου Hellenic Caucus Bilirakis και Carolyn Maloney (D-NY), ανησυχώντας ότι μια τέτοια πώληση θα παραβίαζε τον νόμο CAATSA. «Μοιραζόμαστε τον στόχο σας για μια Τουρκία που έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι. Τα μέλη της Βουλής ζήτησαν «επίσημη κοινοποίηση οποιασδήποτε Τουρκικής Επιστολής Αίτησης (LOR)

Απαντώντας στην επιστολή Παππά-Μπιλιράκη-Μαλόνεϊ, ο ανώτερος αξιωματούχος του Γραφείου Νομοθετικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ναζ Ντουράκογλου , επανέλαβε τα γνωστά ρεφρέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του παρελθόντος. «Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον οποίο μοιραζόμαστε πολλά στρατηγικά συμφέροντα», υποστήριξε ο Ντουράκογλου. «Παρά τις πολύ πραγματικές προκλήσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος, ενεργώντας ταυτόχρονα ως γέφυρα και ως φραγμός σε μια περιοχή σε συνεχή ροή».

Μια ξεχωριστή επιστολή με επικεφαλής τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη (R-NY) και συνυπογράφηκε από 10 συναδέλφους της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο, προέτρεψε επίσης τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Γραμματέα Μπλίνκεν να αρνηθούν το αίτημα της Τουρκίας. «Όσο ο Πρόεδρος Ερντογάν προωθεί το επεκτατικό του σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων μας στην περιοχή – Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε για το εθνικό μας συμφέρον και για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενοι να ενισχύσετε το γηρασμένο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας και ανυπομονούμε να λάβουμε την απάντησή σας», αναφέρεται στην επιστολή Μαλλιωτάκη

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ