Νίκος Μανιαδάκης Novartis: Απαλλάσσεται με δεύτερο βούλευμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νίκος Μανιαδάκης απαλλάχθηκε από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας κατά τα έτη 2004 – 2014 – Ποιο είναι το σκεπτικό του βουλεύματος του συμβουλίου Εφετών με το οποίο απαλλάσσεται οριστικά ο κ. Μανιαδάκης

https://www.dailymotion.com/video/x6zwk19

Έκλεισε οριστικά η υπόθεση του Νίκου Μανιαδάκη, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis αρχικά ως προστατευόμενου μάρτυρα και εν συνεχεία ως κατηγορούμενου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατά τα έτη 2004 – 2014.

Η υπόθεση Μανιαδάκη κλείνει αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη με νέο βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιου Εφετών Αθηνών. Με το δικαστικό έγγραφο απορρίφθηκε για νομικούς και ουσιαστικούς λόγους, η έφεση που είχε ασκήσει η εισαγγελία κατά του βουλεύματος που είχε εκδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας και με αυτό ο κ. Μανιαδάκης απαλλάσσονταν από τη κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Μανιαδάκης αρχικά με διάταξη της Εισαγγελίας Διαφθοράς είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Νοvartis, ενώ αργότερα η ιδιότητα αυτή του είχε αφαιρεθεί. Τον περασμένο Οκτώβριο, το πρωτοβάθμιο δικαστικό συμβούλιο τον είχε απαλλάξει με βούλευμά του από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, τότε, οι δικηγόροι του κ. Μανιαδάκη, Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας το δικαστικό συμβούλιο είχε απαλλάξει τον εντολέα τους με τις εξής σκέψεις:

https://www.dailymotion.com/video/x6zyrfi

«i) ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […], ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […], iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […], iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […], v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως Καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […]».

Με το σκεπτικό αυτό, το πρωτοβάθμιο δικαστικό συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για υπηρεσιακή πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά του και συνακόλουθα δεν μπορεί να γίνει κατηγορία σε βάρος του για την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη».

Έφεση

Ωστόσο, η εισαγγελία Εφετών στις αρχές Νοεμβρίου άσκησε έφεση στο παραπάνω βούλευμα θεωρώντας ότι από την δικογραφία προκύπτει ότι είχαν ανατεθεί στον κ. Μανιαδάκη καθήκοντα συμβούλου του υπουργείου Υγείας και ότι στα καθήκοντα του περιλαμβανόταν και η τιμολόγηση φαρμάκων. Έτσι, μετά την έφεση η υπόθεση κρίθηκε εκ εκ νέου από το συμβούλιο Εφετών, το οποίο και επικύρωσε το αρχικό απαλλακτικό βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του βουλεύματος του συμβουλίου Εφετών με το οποίο απαλλάσσεται οριστικά ο κ. Μανιαδάκης τα εξής: «Δεν προκύπτει αν ο κατηγορούμενος ζήτησε ή έλαβε αθέμιτα ωφελήματα ή αποδέχθηκε υπόσχεση παροχής αυτών για το συγκεκριμένο έργο και σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα δεν προέκυψε λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω ν. 4254/2014».

Ακόμη το βούλευμα αναφέρει: «Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο».

Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Μανιαδάκη, Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας αναφέρουν: «Οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νικολάου Μανιαδάκη από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί. Συγκεκριμένα, την 31.12.2018, αφού πρώτα του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα για την ίδια υπόθεση, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του καθηγητή για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τον χρηματισμό αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας από την φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS. Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινκής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε Δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του. Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο επικυρώνει το αρχικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπιση του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία από την πρώτη στιγμή, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ