Γράνιτνα: To ελληνικό χωριό της Ουκρανίας, που θρηνεί τα δυο νεκρά παλικάρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο παλικαριων και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο, στο χωριό Γράνιτνα της περιφέρειας Ντόνετσκ στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Η Γράνιτνα είναι το τελευταίο χωριό στην ελεγχόμενη -από το Κίεβο περιοχή- πριν από τη φιλορωσική περιοχή του Ντόνετσκ ενώ απέχει λιγότερο από 35 χλμ από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία και ένα μέρος με την δίκη του μαρτυρική ιστορία καθως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στα διασυρόμενα πυρά Ουκρανών και Ρώσων αυτονομιστών.

Σφαγή Έλληνα στην Ουκρανία!

Η ιστορία του χωριού Γράνιτνα ξεκινάει το 1780, όταν μετανάστευσαν εκεί Έλληνες από την περιοχή της Κριμαίας, κτίζοντας αρχικά την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ο ελληνικός πληθυσμός κατάφερε να προσαρμοστεί στη νέα πατρίδα πετυχαίνοντας το 1867 και τη λειτουργία του πρώτου ελληνικού σχολείου.

Ουκρανοί στρατιώτες δολοφόνησαν Έλληνα ομογενή! Σφαγή εν ψυχρώ από τους φασίστες του Κιέβου!

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ιδρύθηκε ο ελληνικός σύλλογος της Γράνιτνα με 1.070 μέλη και με έντονη εθνική και πολιτιστική δράση στη συνέχεια, με λειτουργία βιβλιοθήκης, πολιτιστικού κέντρου, λαογραφικού μουσείου κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ