Εκτακτο: 13 συμφωνίες υπέγραψαν Τουρκία-ΗΑΕ – Άσχημη εξέλιξη για την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Συγκεκριμένα έπεσαν υπογραφές στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της υγείας, της κλιματικής αλλαγής, της βιομηχανίας, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της γεωργίας, του εμπορίου, της οικονομίας.

Το μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ υπεγράφη από τον Mustafa Varank, Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, και τον Sultan bin Ahmed Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τη Δευτέρα μια επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι, την πρώτη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, για να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) μετά από χρόνια εντάσεων.

Ο Πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (MBZ) καλωσόρισε τον Ερντογάν κατά την άφιξή του στο Άμπου Ντάμπι με επίσημη τελετή.

«Δεν θεωρούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλων των αδελφών χωρών στην περιοχή του Κόλπου ξεχωριστά από τη δική μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη o Eρντογάν.

«Σκοπεύουμε να βελτιώσουμε τη δυναμική για να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο που τους αξίζει. Κατά την επίσκεψή μου, θα λάβουμε μέτρα που θα διαμορφώσουν τα επόμενα 50 χρόνια της φιλίας και της αδελφοσύνης μας με τα ΗΑΕ», είπε.

Σημειώνοντας ότι η τελευταία φορά που επισκέφτηκε τα ΗΑΕ το 2013, ο Ερντογάν είπε ότι οι χώρες εγκαινίασαν μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις με την επίσκεψη της MBZ στην Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Πριν από την επίσκεψη, κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου των ΗΑΕ, Σεΐχης Khalifa bin Zayed Al Nahyan, δήλωσε την Κυριακή ότι το ταξίδι του Ερντογάν θα γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Πρόκειται για μία εξέλιξη, που σίγουρα δεν συμφέρει τα ελληνικά συμφέροντα! Πρόκειται για αξιοσημείωτη αλλαγή σελίδας, διότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούσαν τον κυριότερο ανταγωνιστή της Τουρκίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ ανακοίνωσε την ίδρυση ταμείου με διαθέσιμα σχεδόν 9 δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη των επενδύσεων στην Τουρκία.

Τα ΗΑΕ θέλουν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τον όγκο των ανταλλαγών τους με την Τουρκία, που θεωρούν οδό προς νέες αγορές χάρη στα δίκτυα εφοδιασμού της, κατά δηλώσεις που έκανε τον Ιανουάριο ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Θάνι Αλ Ζεγιούντι.

Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε πάνω από 26,4 δισεκ. ντίρχαμ (6,3 δισεκ. ευρώ), αυξήθηκε με άλλα λόγια κατά 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, το WAM.

Το σύνολο των επενδύσεων των Εμιράτων στην Τουρκία έφθασε τα σχεδόν 4,4 δισεκ. ευρώ στα τέλη του 2020, πάντα σύμφωνα με το WAM, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στα ΗΑΕ –στις κατασκευές, στα ακίνητα, στα χρηματοοικονομικά, στον τομέα των ασφαλίσεων, στη βιομηχανία…– έφθασαν τα 312 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ