Συντάξεις: Μόνο 20 υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν από ιδιώτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Αγγελόπουλου απο το naftemporiki.gr
[email protected]

Οι δικηγόροι και οι λογιστές «μπήκαν στη ζωή» του ΕΦΚΑ εδώ και μερικούς μήνες. Το πρόβλημα της απονομής των συντάξεων και η επιτάχυνση της διαδικασίας ήταν και παραμένει το «μεγάλο στοίχημα». Έτσι, «επιστρατεύτηκαν» οι ιδιώτες επαγγελματίες για να συνδράμουν στην επίλυσή του. Τα πρώτα στοιχεία όμως, δείχνουν ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός τους! Ακριβέστερα, από τα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου έτους, όταν και πιστοποιήθηκαν οι πρώτοι δικηγόροι και λογιστές, έχει παρέλθει ένα γεμάτο δίμηνο. Ο ΕΦΚΑ περιέργως και το υπουργείο Εργασίας παραδόξως, δεν έχουν προσφέρει την παραμικρή ενημέρωση σχετικά με την αποδοτικότητα των δικηγόρων και των λογιστών. Τα στοιχεία όμως που έχουν διαρρεύσει είναι αποκαλυπτικά:

Μόλις 20 υποθέσεις έχουν διεκπεραιωθεί και περίπου άλλες 400 έχουν αναληφθεί από τους ιδιώτες επαγγελματίες! Ναι, πολύ καλά διαβάζετε. Μέσα σε δύο μήνες, έχουν πιστοποιηθεί στον ΕΦΚΑ 485 δικηγόροι και λογιστές σε γ’ φάσεις επιμόρφωσης και εξετάσεων. Σε κάθε διαδικασία επιμόρφωσης συμμετείχαν 1.200 άτομα. Μάλιστα, στην τελευταία εξέταση που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν και άλλοι 2.000, που είχαν αποτύχει στις δύο πρώτες εξεταστικές. Τελικά, όπως ο ίδιος ο ΕΦΚΑ μας ενημέρωσε, συμμετείχαν… 332 άτομα!

Πρακτικά, με μια απλή διαίρεση, φαίνεται ότι λιγότερο από το 10% του συνόλου των συμμετεχόντων στη διαδικασία, κατάφερε να πιστοποιηθεί. Αν μάλιστα βάλουμε όλους τους φακέλους που έχουν δοθεί στους επαγγελματίες δικηγόρους και λογιστές για να «τρέξει» η διαδικασία απονομής των συντάξεων, τότε η απογοήτευση μεγαλώνει:

Φαίνεται ότι κάθε πιστοποιημένος κατάφερε να λάβει έναν ή το πολύ δύο φακέλους, ώστε να τους διεκπεραιώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για την ιστορία μόνο, να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ υπάρχουν 116.000 εκκρεμείς αιτήσεις για απονομές κύριων συντάξεων, από τις οποίες οι 83.000 είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχουν καθυστερήσει πάνω από 90 ημέρες. Για τις εκκρεμότητες σε επικουρικές συντάξεις και σε εφάπαξ, ας μην γίνει λόγος καλύτερα…

Καθίσταται σαφές ότι το μέτρο αυτό αργεί να αποδώσει καρπούς. Ίσως κάτι τέτοιο επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Έτσι, ίσως πάλι συντελεστεί η «επανάσταση» στον ΕΦΚΑ, που ευαγγελίζεται από τηλεοπτικού άμβωνος ο λαλίστατος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες καθυστερήσεις. Χάσιμο χρόνου. Πολύ μικρή αποδοτικότητα.

Στο υπουργείο Εργασίας το ξέρουν. Οι δικές τους «εξετάσεις» δεν αργούν. Τον Ιούνιο οι θεσμοί περιμένουν. Πρέπει να έχουν λύσει το πρόβλημα. Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι δεδομένοι. Έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, πρέπει να έχουν ξεμπερδέψει με όλες τις εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί πριν από το 2019. Έως τον Ιούνιο πρέπει να έχουν «εξαφανιστεί» και όλες οι υπόλοιπες. Μαγικά κόλπα όμως δεν υπάρχουν. Ας μην ξεχνούν στην Σταδίου 29 ότι το Μαξίμου τους βλέπει. Έτσι, έβλεπε και τον προκάτοχό τους. Η αριθμητική είναι αμείλικτη…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ