Διάσκεψη στα ΗΑΕ για drone προειδοποιεί για αυξανόμενη απειλή-Ισραήλ και σύμμαχοι σχεδιάζουν συμφωνία αντιμετώπισης drone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους προειδοποίησαν την Κυριακή για την αυξανόμενη απειλή επιθέσεων με drone, καθώς μαχητές της Μέσης Ανατολής αποκτούν γρήγορα εμπειρία σε φθηνά και εύκολα προσβάσιμα drone.

Αλλά ενώ οι χώρες ζήτησαν συλλογική προσπάθεια για την προστασία των εναέριων χώρων από τους μικρούς και συχνά δύσκολους στόχους, παρέμενε ένα ερώτημα: πώς να σταματήσεις εύκολα μια επίθεση με drone;

«Πρέπει να ενωθούμε για να αποτρέψουμε η χρήση drone να απειλήσει την ασφάλεια των πολιτών και να καταστρέψει οικονομικούς θεσμούς», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπιν Αχμέντ αλ-Μποουάρντι, Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε αμυντική διάσκεψη στο Άμπου Ντάμπι.

Η Έκθεση Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (UMEX), που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, ξεκίνησε στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ με περιφερειακούς και δυτικούς στρατιωτικούς και εκπροσώπους αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων για πολιτικές και στρατιωτικές χρήσεις, αλλά επίσης αναγνώρισαν τους κινδύνους τους όταν χρησιμοποιούνται από ομάδες που θεωρούνται απειλή για την περιοχή.

Ενώ η εκδήλωση θα παρουσιάσει την πιο πρόσφατη εκδοχή υψηλής τεχνολογίας drone, η χώρα υποδοχής προειδοποίησε ότι τέτοια όπλα γίνονται φθηνότερα και πιο διαδεδομένα.

Αποτελούν πλέον μέρος του οπλοστασίου των «τρομοκρατικών ομάδων που χρησιμοποιούν τα συστήματα για να τρομοκρατήσουν αμάχους ή για να επηρεάσουν αρνητικά το παγκόσμιο σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας των ΗΑΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Ομάρ μπιν Σουλτάν αλ-Ολαμά.

«Αυτή είναι μια πρόκληση που απαιτεί από εμάς να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα ενάντια στη χρήση αυτών των συστημάτων».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέρος ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που πολεμά στην Υεμένη από το 2015, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση ενάντια στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό από τη στιγμή που μια επίθεση με drone και πυραύλους Χούτι σκότωσε τρεις εργάτες πετρελαίου στο Άμπου Ντάμπι, στις 17 Ιανουαρίου.

Ο σταθερός σύμμαχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αναπτύξει ένα πολεμικό πλοίο και μαχητικά αεροπλάνα για να βοηθήσουν στην προστασία του οικονομικού και ψυχαγωγικού κόμβου της Μέσης Ανατολής, συνήθως ένα ασφαλές καταφύγιο στην ασταθή περιοχή.

Η Γαλλία είπε επίσης ότι θα ενισχύσει την αμυντική της συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κυρίως για την ασφάλεια του εναέριου χώρου της.

Τον Δεκέμβριο, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι οι Χούθι είχαν εκτοξεύσει περισσότερα από 850 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 400 βαλλιστικούς πυραύλους στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία επτά χρόνια, σκοτώνοντας συνολικά 59 αμάχους.

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δήλωσαν ότι ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε πλοίο, Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου καθώς αυτό έπλεε στα ανοιχτά του Ομάν. Δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Πιο πρόσφατα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η αεράμυνα του πυροβόλησε εναντίον ενός drone, που πέρασε στον εναέριο χώρο του από τον Λίβανο την Παρασκευή, η δεύτερη τέτοια εισβολή μέσα σε πολλές ημέρες.

Ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Τέτοια περιστατικά έχουν εγείρει και πάλι ανησυχίες για τους κινδύνους των φορτωμένων με εκρηκτικά drones. Μερικά είναι δύσκολο να ανιχνευθούν από τα ραντάρ και απαιτούν μια πολύπλοκη διαδικασία για να καταρριφθούν, χωρίς να προκληθούν θύματα από πτώση σκαγιών.

Αυτές είναι ανησυχίες και προκλήσεις που δεν έχουν οι «αντίπαλοί μας», δήλωσε ο υποστράτηγος Sean A. Gainey, διευθυντής του Αμερικανικού Στρατού Συστημάτων Αντιμετώπισης Μικρών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

«Αγοράζουν γρήγορα αυτό το υλικό από το ράφι, το επανασχεδιάζουν, παίρνουν τη σπουδαία τεχνολογία που αναπτύσσεται και στη συνέχεια το χρησιμοποιούν» για άλλους σκοπούς, είπε.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης μιας επίθεσης drone είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα αεράμυνας.

«Μπορούν να ανιχνεύσουν έναν στόχο μέσω κάποιας μορφής τεχνητής νοημοσύνης, να παρακολουθήσουν αυτόν τον στόχο και τελικά να νικήσουν αυτόν τον στόχο», είπε ο Gainey, προσθέτοντας: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι βασικό συστατικό στη μάχη κατά των UAS».

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί του αναπτύσσουν μια κοινή αμυντική συμφωνία για την προστασία από την απειλή των drones αυτοκτονίας, μετέδωσε το Σάββατο η ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Channel 12, το Ισραήλ άρχισε να εργάζεται για τη συμφωνία με τις περιφερειακές χώρες μετά τις επιθέσεις με drone και πυραύλους κρουζ στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν αποδοθεί στο Ιράν, την Υεμένη και το Ιράκ.

Εάν το σύμφωνο τεθεί σε ισχύ, τα κράτη μέλη που εντοπίζουν εκτόξευση προς μια γειτονική χώρα, θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν αυτό το έθνος και να βοηθήσουν στην κατάρριψη του drone.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ ήρθε μια ημέρα αφότου η ισραηλινή αεράμυνα, απέτυχε να καταρρίψει ένα μικρό drone της Χεζμπολάχ που εισήλθε στη χώρα από τον Λίβανο.

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ