Σερβία σε Ουκρανία: Καταδικάστε τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου το 1999 να καταδικάσουμε τη Ρωσία σήμερα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι απαντούν υπερήφανες χώρες! Εμείς δυστυχώς δεν βγάλαμε άχνα για την Κύπρο και την προκλητικότητα με τις απειλές στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα καταδικάσει την κίνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδικάσει δημόσια και συγκεκριμένα στην τηλεόραση, τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999.

Χρυσο Deal Πούτιν-Βούτσιτς για το Φυσικο αεριο – Η Σερβία θα το αγοράζει 4 φορές φτηνότερο απο την υπόλοιπη Ευρώπη

Η δήλωσή του έρχεται ως απάντηση στον Ουκρανό πρέσβη Αλεξάντερ Αλεξάντροβιτς, ο οποίος είπε πως η Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός αναμένουν από τη Σερβία να καταδικάσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς από τη Ρωσία.

Άφωνος έμεινε ο Μητσοτακης στη συνάντηση με τον Βουτσιτς οταν του αποκάλυψε πως η Σερβία αγοράζει τέσσερις φορές φθηνότερο το φυσικο αεριο

«Είμαστε μια μικρή χώρα και δεν θέλουμε να καταργήσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις φιλίες μας με ορισμένες [χώρες] και δεν αποφασίζουμε με κανέναν τρόπο για την τύχη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Pink TV την Τρίτη στο Μονακό.

«Ωστόσο, αν είναι έτσι, καλώ τον κ. Αλεξάντροβιτς να καλέσει τον πρόεδρο της χώρας του κ. Ζελένσκι και να του ζητήσει να καταδικάσει ήδη από σήμερα το βράδυ στην τηλεόραση τη φρικτή και τραγική επίθεση κατά της Σερβίας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και άλλες χώρες και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει. Μόλις το κάνει αυτό, θα αποδεχθώ ευχαρίστως την πρόσκλησή του και θα απαντήσω στις εκκλήσεις του», πρόσθεσε.

Ο Σέρβος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η χώρα του είναι στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά η πολιτική της δεν είναι ουδέτερη και ότι δεν θα εγκαταλείψει τις παραδοσιακές της φιλίες.

«Η Σερβία πάντα υποστήριζε την ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ήδη ασκηθεί πίεση στη Σερβία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι αναμένει η πίεση αυτή να αυξηθεί.

Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι δεν δέχθηκε πιέσεις για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι τα θέματα των Δυτικών Βαλκανίων ήταν στο τραπέζι.

Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών της Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, θα αλλάξει τη συνολική δομή της παγκόσμιας ασφάλειας, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση και τόνισε ότι η θέση της χώρας του δεν είναι και η πλέον βολική.

Η Σερβία αγνοεί την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική

Η Σερβία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με την ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στην πράξη, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2020, το ποσοστό ευθυγράμμισης της Σερβίας με τις σχετικές δηλώσεις τους Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου ήταν 56%, αλλά αυξήθηκε στο 61% από τον Αύγουστο του 2021.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «ο σερβικός λαός δεν θέλει και δεν θα έχει ΝΑΤΟ».

Συνολικά, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ανησυχεί για τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις της κλιμάκωσης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, ιδίως μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μισθοφόροι από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στρατολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Ντονμπάς της Ουκρανίας για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Μόσχας, αλλά οι αναλυτές ανησυχούν ότι οι ισχυρισμοί αυτού του είδους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Σερβίας, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, και του Κοσσυφοπεδίου, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι εντάσεις υποβόσκουν μεταξύ των Κροατών και των Βόσνιων και της σερβικής οντότητας Republika Sprska.

Μισθοφόροι με μηνιαίο μισθό 3.000 ευρώ

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τη Σερβία, τον στενότερο σύμμαχό της στην περιοχή, για να αποσταθεροποιήσει τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Οσμάνι έκανε τη δήλωση αυτή στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου μετά τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Οι ανησυχίες της έρχονται αφού η Ρωσία κατηγόρησε το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ότι έστειλαν μισθοφόρους στην Ουκρανία. Μια δήλωση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, που στάλθηκε στην ιστοσελίδα Exit.al από τη ρωσική πρεσβεία στα Τίρανα, αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ πληρώνουν μισθοφόρους των Δυτικών Βαλκανίων 3.000 δολάρια το μήνα.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς ως παράλογους και «fake news».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

«Το Κοσσυφοπέδιο θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, ο Βούτσιτς έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, ενώ σχολίασε την κατάσταση λίγο μετά την υπογραφή του διατάγματος του Πούτιν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

«Ως ανώτατος διοικητής, έδωσα εντολή στα μέλη του σερβικού στρατού και αίτημα προς τις αστυνομικές δυνάμεις και αίτημα προς τις ειδικές μονάδες να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να συνεχίσουν να επενδύουν σε εξοπλισμό και όπλα», δήλωσε ο Βούτσιτς.

(EURACTIV.rs | betabriefing.com, Exit.al – Επιμέλεια κειμένου από Σαράντη Μιχαλόπουλο, Alice Taylor) euractiv.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ