Η Τουρκία κλείνει τα στενά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε προειδοποιήσεις περί περιορισμού της διέλευσης πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων προχώρησε τη Δευτέρα η Τουρκία, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε τα εξής: «Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, με την εν λόγω Συνθήκη να επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους. Όπως ανέφερε σχετικά το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε, επίσης, να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ