Λαβρόφ στον ΟΗΕ: Είναι καιρός οι ΗΠΑ να αφαιρέσουν τα πυρηνικά τους όπλα από την Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχει αδυναμία συνεργασίας με τη Δύση στα θέματα ασφαλείας. Πρέπει να υποστηριχθούν οι πρωτοβουλίες αποπυρηνικοποιημένων ζωνών», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Ρώσος ΥΕΠΕΞ. Κάλεσε τη Δύση να διακόψει τα σχέδιά της για κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες.

Επίσης σε ένα εμφανές άνοιγμα προς την Κίνα, ανέφερε πως πρωτοβουλία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστρίας (AUKUS), πυροδοτεί νέα κούρσα εξοπλισμών.

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά όπλα τόνισε σε αυστηρό ύφος ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενώ κάλεσε την Δύση να μην διαθέτει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε καμία χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σύμφωνα με το Ria Novosti.

https://twitter.com/rt_com/status/1498602377024258048?s=21

Ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS που επικαλείται το Reuters, σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, είπε επίσης ότι η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και λαμβάνει μέτρα για να εμποδίσει την Ουκρανία να αποκτήσει παρόμοια όπλα.

“Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη πίσω στις ΗΠΑ”, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κοινή συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα.

Σχολιάζοντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, τόνισε ότι αντί του διαλόγου με τη Ρωσία, η ΕΕ επέλεξε τον δρόμο των παράνομων κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι να πετύχει τους στόχους της, όπως μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Σοϊγκού είπε ότι ο κύριος στόχος της Μόσχας είναι η προστασία της από τις απειλές που δημιουργεί η Δύση και σημείωσε ότι η Ρωσία δεν καταλαμβάνει το έδαφος της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Λαβρόφ:
“Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν έναν ειλικρινή διάλογο με τη Ρωσία, επιλέγοντας τον δρόμο των κυρώσεων”
“Είναι απαράδεκτο τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ να βρίσκονται στην Ευρώπη – Ήρθε η ώρα να φύγουν από εκεί”
“Η τραγωδία της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα του εγκληματικού καθεστώτος που σχηματίστηκε εκεί και στοχεύει να αποκτήσει τα δικά του πυρηνικά όπλα και να απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια”
“Η Δύση ποτέ δεν έδωσε σημασία στις διώξεις των Ρώσων τόσον καιρό στην Ουκρανία. Πως είναι δυνατόν τόσα εκατομμυρια άνθρωποι που κατοικούν εκεί επί αιώνες να μην μπορούν σήμερα να μιλούν την μητρική τους γλώσσα; Είναι σαφές οτι ήταν εθνοκάθαρση και η Δύση όχι μόνον δεν έκανε τίποτα αλλά το ενθάρρυνε”
“Προωθήθηκε ακόμα και το σχίσμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κιέβου από το Πατριαρχείο της Μόσχας”

Σύμφωνα με το AFP, ο Ουκρανός πρέσβης καθώς και πολλοί ακόμη διπλωμάτες άλλων χωρών αποχώρησαν κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Πηγή: news247.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ