Διάσταση στις καταθέσεις της μητέρας και του προσωπικού του νοσοκομείου για την ωρα θανάτου της Μαλένα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πρώτες καταθέσεις που έχουν λάβει οι αστυνομικοί από μάρτυρες στην υπόθεση των ανεξήγητων θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα ανέδειξαν διάσταση στην περιγραφή των γεγονότων που κάνει η μητέρα σε σχέση με τα επίσημα ιατρικά έγγραφα. Οι αστυνομικοί που συγκεντρώνουν το υλικό εστιάζουν σε αυτές τις αντιφάσεις, προσπαθώντας να λύσουν αυτό το πρωτοφανές μυστήριο.

Ενδεικτικά, για την περίπτωση της Μαλένας, που «έσβησε» στα 3,5 χρόνια της στο νοσοκομείο, στις 13 Απριλίου 2019, η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου είχε καταθέσει ότι το παιδάκι πέθανε στις 16.40 το απόγευμα, ενώ εκείνη κοιμόταν δίπλα του.

«Ετρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών για να τις φωνάξω. Δεν τις βρήκα, πήγα στο δωμάτιο των γιατρών και πάλι δεν βρήκα κανέναν. Σε κάποιο δωμάτιο άκουσα φωνές και έτρεξα… Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ ούτε ανάνηψη… Μετά από 10 λεπτά έφτασαν οι γιατροί της ΜΕΘ και με έβγαλαν από το δωμάτιο…» αναφέρει στην κατάθεσή της. Ομως, στα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία αναφέρεται πως το ιατρικό προσωπικό υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε από τη μητέρα στις 17.15, δηλαδή 35 λεπτά αργότερα.

«Ελαβε έκκληση από τη μητέρα του κοριτσιού ότι το κορίτσι είναι “μπλε” και ότι “χτυπάει” η αντλία. Εγινε άμεση εκτίμηση. Το παιδί βρέθηκε στο κρεβάτι σε πλάγια θέση! Χωρίς σφυγμό, με μυδρίαση, υποτονία άκρων και ψυχρό…»

Διάσταση στην περιγραφή των γεγονότων, όμως, υπάρχει και στην περίπτωση της μόλις 7 μηνών Ιριδας, που πέθανε στο σπίτι της. Η θεία του κοριτσιού Δήμητρα, η οποία είδε πρώτη το βρέφος χωρίς ανάσα, έχει πει ότι τη βρήκε νεκρή στις 10.30 το πρωί. Ωστόσο, η κλήση στο ΕΚΑΒ έχει καταγραφεί στις 11.37, κάτι που η θεία απέδωσε στον χρόνο που είχε περάσει από το τραγικό συμβάν και που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος.

Τα παραπάνω προστίθενται στον επίσης ανεξήγητο θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, η οποία, αν και στις εξετάσεις που έγιναν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο φάνηκε υγιέστατη, τελικά υπέστη ανακοπή στον θάλαμο του νοσοκομείου και κατέληξε. Αυτός ο θάνατος είναι ο πρώτος που εξετάζουν εξονυχιστικά οι αστυνομικοί, αλλά και η τριμελής επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, η οποία μελετά ξανά τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι Αρχές να ζητήσουν νέο γονιδιακό έλεγχο των γονέων, για τυχόν κληρονομικές νόσους που δεν είχαν φανεί αρχικά.

Ο πατέρας των παιδιών Μάνος Δασκαλάκης διέψευσε την είδηση που μεταδόθηκε χθες ότι θα καταθέσει βίντεο που τράβηξε μέσα από το νοσοκομείο, σύμφωνα με το οποίο φαινόταν η αργοπορία των νοσηλευτών που έσπευσαν να βοηθήσουν την Τζωρτζίνα.

Οι καταθέσεις που παίρνουν οι αστυνομικοί συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα, καθώς στην πρώτη λίστα βρίσκονται τα ονόματα 15 γιατρών, ιατροδικαστών και νοσηλευτών, αλλά και συγγενών της οικογένειας που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη νοσηλεία και τη διερεύνηση των θανάτων της Τζωρτζίνας και της Μαλένας.

Η πρώτη κομβική εξέλιξη θα είναι για τους αστυνομικούς να δοθεί μια απάντηση στο πώς πέθαναν τα παιδιά και, στη συνέχεια, αν κάποιο πρόσωπο έδρασε εγκληματικά σε βάρος τους. Αυτό μπορεί να το απαντήσει η επιστημονική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και να προκύψει μέσα από τις λεπτομερείς καταθέσεις που θα ληφθούν από το σύνολο των μαρτύρων.

Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση για τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας, τα οποία ενδεχομένως να μην παραδοθούν στους αστυνομικούς ούτε εντός του μήνα. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι γίνεται ενδελεχής επιστημονικός έλεγχος και αλλεπάλληλες διασταυρώσεις για κάθε όργανο ξεχωριστά, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι κάτι «ξέφυγε».

Iσως, μάλιστα, το χρονικό διάστημα πάρει επιπλέον παράταση, σε περίπτωση που θα αποσταλούν δείγματα και σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού, αν υπάρξει υποψία ότι κάτι μπορεί να μην ανιχνευτεί. Για την ώρα μόνο κάποιες σκόρπιες πληροφορίες υπάρχουν, σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει εντοπιστεί ακόμη κάτι που να αποσαφηνίζει την αιτία θανάτου του 9χρονου κοριτσιού. Δεν υπάρχει, δηλαδή, έως αυτό το σημείο κάτι που να παραπέμπει σε μια ουσία η οποία μπορεί να προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού, παρά μόνο τα φάρμακα που του είχαν χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, για την προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας μίλησε πρώτη φορά ο αναισθησιολόγος στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας, που προσπαθούσε επί 50 λεπτά να την κρατήσει στη ζωή: «Το παιδί ήταν πεθαμένο, ήταν σε καρδιακή ανακοπή. Είχε σταματήσει η καρδιά του και όλες οι ζωτικές λειτουργίες. Τα πάντα. Δεν στέλνεται αίμα στα κύτταρα, οπουδήποτε, και επέρχεται θάνατος» περιέγραψε ο γιατρός στον Alpha. «Δεν υπήρχαν ενδείξεις έως εκείνη τη στιγμή ότι υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα στο παιδί. Σε τόσα χρόνια πορείας, δεν μου έχει συμβεί τόσος χρόνος ανάνηψης σε άλλο παιδί» συμπλήρωσε ο αναισθησιολόγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ