Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Ελπιδοφόρος στον Τούρκο πρόξενο: Εφέντ’μ – εφέντ’μ… Τί συμβαίνει; Είπαμε κάτι και σε στενοχωρήσαμε;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επεισόδιο δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου ΑμερικήςΕλπιδοφόρου με τον Τούρκο γενικό πρόξενο στην Κομοτηνή, ο οποίος έφυγε από το επίσημο δείπνο οργισμένος, γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος στον Εθνικό Κήρυκα.

Συγκεκριμένα, έπειτα από την τελετή αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Θράκης, παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του στο οποίο παρακάθισαν ο τοπικός Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, οι Πρυτανικές Αρχές και η εικοσιπενταετής συνοδεία του Αρχιεπισκόπου.

Επίσης είχε προσκληθεί και ο γενικός Πρόξενος της Τουρκίας, τον οποίον μάλιστα κατά την προσλαλιά του ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στην Τουρκική γλώσσα. Κάποια στιγμή όμως ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος φανερά εξοργισμένος σηκώθηκε και έφυγε από το δείπνο, ενοχληθείς προφανώς από την παρουσία των νόμιμων μουφτήδων της Κομοτηνής που ήταν επίσης προσκεκλημένοι στο δείπνο, δηλαδή αυτούς που έχει επιλέξει και ορίσει το Ελληνικό Κράτος.

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος καίτοι ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, σηκώθηκε από το τραπέζι και άρχισε να τρέχει πίσω από τον Τούρκο Πρόξενο φωνάζοντας του στα τούρκικα εφέντ’μ – εφέντ’μ. Όταν τον πρόλαβε τον ρώτησε στα τούρκικα πάντοτε, τί συμβαίνει, είπαμε κάτι και σε στενοχωρήσαμε; Αλλά ο Πρόξενος εξακολουθούσε να είναι φανερά ενοχλημένος.

Η ομάδα των Ελληνοαμερικανών συνοδών του Αρχιεπισκόπου τα έχασαν κυριολεκτικά μη γνωρίζοντας τι ακριβώς είχε συμβεί, αλληλοκοιταζόταν και ρωτούσε ο ένας τον άλλον.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του ήδη βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκαν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος το πρωί της Παρασκευής είχε σύντομη συνεργασία με την Επιτροπή του Πατριαρχείου επί των Επαρχιών του Θρόνου εν τω Εξωτερικώ, στην οποία συζήτησαν για το καινούργιο Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. hellasjournal.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ