Στο Βόρειο Αιγαίο το αεροπλανοφόρο “USS Harry S. Truman”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο αυτή την εβδομάδα, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις από εκεί εάν κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει τρέχουσα εργασία του μεταφορέα.

Ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία του πλοίου, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι ρουτίνα να επιχειρεί στα βορειότερα νερά του Αιγαίου.

«Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», θα μπορούσε το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να προωθήσει περισσότερες αεροπορικές περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο αξιωματούχος. «Εάν η Ρωσία επιδίωκε να περάσει τα τουρκικά στενά και η Τουρκία ζητούσε τη στήριξη του ΝΑΤΟ», τότε το αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολεμικές αεροπορικές περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και το Στενό των Δαρδανελίων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η Τουρκία διαχειρίζεται την άδεια διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα για πολεμικά πλοία και υπάρχει ανησυχία για τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συχνά αεροπορικές περιπολίες για αποτροπή και δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε σύγκρουση. Τα μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρο Τρούμαν πετούν επί του παρόντος πάνω από τη Ρουμανία, ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ για να επιδείξουν παρουσία και αποφασιστικότητα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από το καταδρομικό USS San Jacinto στο Βόρειο Αιγαίο. Πέντε άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και ένας νορβηγικό βρίσκονται νοτιότερα στο Αιγαίο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς το Πεντάγωνο αναγνωρίζει επίσης ότι ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει και να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη στον απόηχο της επιθετικότητας της Ρωσίας.

cnn.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ