Σχέδια ΗΠΑ και Ευρώπης για “εξόριστη” ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με CNN

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν πώς η Δύση θα υποστήριζε μια εξόριστη κυβέρνηση που θα ελέγχεται από τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι εάν αναγκαστεί να φύγει από το Κίεβο, λένε δυτικοί αξιωματούχοι στο CNN.

Οι συζητήσεις κυμάνθηκαν από την υποστήριξη του Ζελένσκι και των κορυφαίων Ουκρανών αξιωματούχων, σε μια πιθανή μετακίνηση στο Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, έως το ενδεχόμενο ο Ζελένσκι και οι βοηθοί του να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν εντελώς την Ουκρανία και να δημιουργήσουν μια νέα κυβέρνηση στην Πολωνία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι συζητήσεις είναι μόνο προκαταρκτικές και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ανέφεραν οι πηγές. Οι δυτικοί αξιωματούχοι ήταν επίσης επιφυλακτικοί στο να συζητήσουν απευθείας με τον Ζελένσκι μια εξόριστη κυβέρνηση, επειδή θέλει να μείνει στο Κίεβο, και μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει συνομιλίες που εστιάζουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ενίσχυση της Ουκρανίας στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας, εξήγησαν δύο δυτικοί διπλωμάτες. .

Πρόσθεσαν ότι έχουν γίνει συζητήσεις για την αποστολή ενός ή περισσότερων μελών της κυβέρνησης του Ζελένσκι σε μια εξωτερική τοποθεσία όπου θα μπορούσε να συσταθεί κυβέρνηση σε περίπτωση που το Κίεβο πέσει και ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να φύγει. 

«Οι Ουκρανοί έχουν σχέδια για τα οποία δεν πρόκειται να μιλήσω ή να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για να βεβαιωθώ ότι υπάρχει συνέχεια της διακυβέρνησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και θα το αφήσω έτσι», Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε στο CBS την Κυριακή.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίστευαν τις προηγούμενες ημέρες του πολέμου ότι η μετακίνηση του Zelensky στο Lviv μπορεί να ήταν εφικτή, επειδή δεν ήταν σαφές εάν η Ρωσία θα στόχευε τη δυτική Ουκρανία. Αλλά τώρα –δεδομένης της δραματικής κλιμάκωσης της Ρωσίας τις τελευταίες μέρες εναντίον αμάχων στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία– δεν είναι τόσο σίγουροι ότι η Ρωσία θα αφήσει έστω και μια ίντσα από την ουκρανική επικράτεια.

cnn.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ