Η υπόθεση των Πολωνικών MIG-29…. θυμίζει τον Αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας να διατεθούν τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδοση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την μη υποστηρίξιμη, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση για το θέμα, αλλά η πρόταση της Πολωνίας δείχνει την «πολυπλοκότητα» της διάθεσης των μαχητικών στην Ουκρανία, ανέφερε ο Κίρμπι στη δήλωση. “Δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι υπάρχει ουσιαστικό σκεπτικό για αυτό”, είπε ο Kirby. “Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, για αυτό το θέμα και τις δύσκολες υλικοτεχνικές προκλήσεις που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε πως η πρόταση της Πολωνίας είναι υποστηρίξιμη».

Νωρίτερα την Τρίτη, η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε τη μεταφορά όλων των MiG-29 της στην αεροπορική βάση Ramstein  της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Γερμανία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε αντάλλαγμα, η Πολωνία ζήτησε μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν τα MiG-29. Ο Κίρμπι είπε ότι η ιδέα όπως διατυπώθηκε από την Πολωνία ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αποφύγουν μια καθαρή σύγκρουση μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.

Πολλαπλές πηγές λένε στο CNN ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν εντελώς απροετοίμαστη για την πολωνική προσφορά, να διατεθεί στις ΗΠΑ ο στόλος των μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29. Η πολωνική προσφορά δεν είχε συζητηθεί με τις ΗΠΑ πριν τη δημοσιοποιήσει και οι Πολωνοί αξιωματούχοι δεν την ανέφεραν ούτε στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, όταν ήταν πρόσφατα στην Πολωνία

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σταθμίσει ιδιωτικά την αποστολή αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά έχουν επανειλημμένα επισημάνει τις δύσκολες υλικοτεχνικές προκλήσεις που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ