Αφού “εξαφάνισαν” Nord Stream 2 & South Stream…οι ΗΠΑ βγάζουν λεφτά από τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στους συμμάχους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

23 Φεβ. 2022

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρονται τα εξής:

«Από τότε που η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να δώσουν μία ισχυρή και ενιαία απάντηση. Όπως δήλωσα όταν συναντήθηκα με τον καγκελάριο Σολτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία είχε ηγετικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και συντονίσαμε από κοινού τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισέβαλε περαιτέρω στην Ουκρανία.

Χθες, μετά τις νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού. Σήμερα ζήτησα από την κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα στελέχη της. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Όπως έχω καταστήσει σαφές, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.”

nord stream2 630x400 1

9 Μαρ. 2022

«Θεωρώ ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι πλέον νεκρός», τόνισε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, μιλώντας σε μέλη του Κογκρέσου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο αγωγός είναι πλέον ένα κομμάτι μετάλλου στον βυθό της θάλασσας, δεν νομίζω ότι θα ξαναζωντανέψει ποτέ», πρόσθεσε η Νούλαντ, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι ο Nord Stream 2.

Ο αγωγός κόστισε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μετά και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία η Γερμανία ανέστειλε τη λειτουργία του.

South Stream

Nabucco and South Stream Pipeline Projects

Η μη κατασκευή του αγωγού South Stream δεν οφείλεται στις αντιδράσεις της ΕΕ, αλλά από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονταν να προστατεύσουν το σχεδόν μονοπώλιο της Ουκρανίας στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση Obama άσκησε ισχυρές πιέσεις
στη Βουλγαρία και τις άλλες χώρες που δέχθηκαν τη ροή του South Stream για να αποτρέψουν την «προσγείωση» του ρωσικού φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη.  

Η εγκατάλειψη αυτή αφήνει έκθετες τις χώρες της Κεντρικής και Ν.Α. Ευρώπης στο ενδεχόμενο μιας νέας ρωσο-ουκρανικής κρίσης που πλέον καθίσταται πιο πιθανή, αναβαθμίζοντας την Τουρκία στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Κρεμλίνου

DmvC7xHX0AIIMUU

Διαβάστε τώρα και άρθρο του Αμερικανικού Brookings*, που αναρτήθηκε στις 18 Φε. 2022, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος 

Now is not the time to limit U S natural gas exports

Οι Αμερικανοί δεν έχουν ιδέα πόσο καλά βρισκόμαστε σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας. 

Αν και υποφέρουμε μέσα από τον  χειρότερο πληθωρισμό από το 1982, με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας ως συνιστώσα, εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε πολύ χαμηλότερες τιμές ενέργειας από τους φίλους μας στην Ευρώπη.

Το αμερικανικό φυσικό αέριο (ως υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG) ρέει προς την Ευρώπη ως απάντηση στις πολύ υψηλές τιμές τους, μια καλή επιχειρηματική συμφωνία για τις αμερικανικές εταιρείες, ένα αντίβαρο στη δύναμη της Ρωσίας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό και μια χειρονομία καλής θέλησης στους ένθερμους σύμμαχους. Αν και πολλά μέλη του Κογκρέσου ζητούν περιορισμό των εξαγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ως απάντηση στον πληθωρισμό στο εσωτερικό, είναι μια τρομερή ιδέα, επιβλαβής για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και άχρηστη για τη μείωση των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

* Το Brookings Institution είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημόσιας πολιτικής με έδρα την Ουάσιγκτον, DC. Η αποστολή του είναι να διεξάγει σε βάθος έρευνα που οδηγεί σε νέες ιδέες για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Υ.Γ

Ένα είναι σίγουρο…

Πάλι εμείς με τις κυρώσεις (ειδικά τις  ενεργειακές) κατά της Ρωσίας, θα πληρώσουμε το “μάρμαρο”… της ακρίβειας, των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού…

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ, ψάχνουν και κάνουν deal με ορκισμένους εχθρούς όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα του Μαδούρο…και παράλληλα θησαυρίζουν από τις εξαγωγές LNG

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ