Αλέξης Τσιπρας: Η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είστε και ατζαμήδες και ιδεοληπτικοί, είστε επικίνδυνοι για τη χώρα, για τα νοικοκυριά που απειλούνται με επισιτιστική κρίση αν δεν αλλάξετε πολιτική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή για την ακρίβεια και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές και τόνισε ότι η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα και δεν σώζεται ούτε με αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Οι υπουργοί έχουν σηκώσει τα μολύβια και ασχολούνται που θα είναι υποψήφιοι και πως θα οργανώσουν την προεκλογική τους εκστρατεία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Έχετε πάρει απόφαση να δραπετεύσετε. Εμείς σας εκλιπαρούμε: εκλογές τον Μάρτιο. θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Αλλάξτε τον. Ότι και να κάνετε εκλογικό νόμο που να δίνει 50 έδρες μπόνους στο δεύτερο κόμμα δεν θα φέρετε, είναι αντισυνταγματικό. Είστε πλέον δεύτερο κόμμα».

«Μην έχετε άγχος. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», απάντησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι δεν θα είναι ούτε δεύτερο κόμμα στις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις δηλώσεις Γεωργιάδη ότι δεν μειώνονται οι φόροι στα καύσιμα για να μην ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν. «Δεν ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά; Τα λέτε στους ανθρώπους που δεν έχουν βενζίνη να πάνε με το αυτοκινητάκι τους στη δουλειά; Τα λέτε εσείς που πριν λίγους μήνες ψηφίσατε την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων γι’ αυτούς [που έχουν περιουσία εκατομμυρίων;», ρώτησε.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την αισχροκέρδεια. «Παρακολουθείτε ως τροχονόμοι τα καρτέλ της ενέργειας να έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Πάνω από 1 δις είναι η αισχροκέρδεια. Και εσείς επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Ένα κομμάτι από τα χρήματα που δίνετε στα τιμολόγια είναι από τους λογαριασμούς ΑΠΕ», επεσήμανε.

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «κολπάκια και θεατρινισμούς» αποκαλύπτοντας ότι οι προτάσεις που έστειλε στην Κομισιόν ήταν ήδη προτάσεις της Κομισιόν: «Η ΕΕ ζητά μέχρι και κρατικοποιήσεις για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη συνθήκη. Και σεις ιδιωτικοποιείτε τη ΔΕΗ. Και κάνετε κολπάκια και θεατρινισμούς με επιστολές», είπε και πρόσθεσε: «Ο επίτροπος Σχινάς στις 8 Μαρτίου μίλησε για πλαφόν. Και στις 9 Μαρτίου ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολή. Όμως η Κομισιόν προτείνει πλαφόν στην χονδρική, αλλά ο Μητσοτάκης στον ενεργειακό κόμβο του ολλανδικού χρηματιστηρίου. Το κάνει αυτό γιατί τα τζιμάνια της ΔΕΠΑ πέτυχαν η Βουλγαρία πληρώνει 30% λιγότερο από εμάς και γιατί εμείς προσδεθήκαμε στον ολλανδικό κόμβο. Το ζητά λοιπόν για να καλύψει τα ακάλυπτα. Τα αμάζευτα. Για να καλύψει τις εγκληματικές σας επιλογές».

«Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να χαμογελάσουν. Είναι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανάψουν καλοριφέρ, να θερμανθούν στα σπίτια τους, να γεμίσουν το ρεζερβουάρ, είναι αυτοί που πάνε στο σούπερ μάρκετ και φεύγουν σκυθρωποί γιατί δεν έχουν να αγοράσουν τα προϊόντα. Εσείς τι κάνετε; Τους τροχονόμους; Τους σχολιαστές; Τους παρατηρητές; Τον Σεπτέμβρη σας ζήτησα μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ σε προϊόντα και το αρνείστε. Γιατί;», υπογράμμισε ακόμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έπρεπε να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία για να γίνει η συζήτηση για την πανδημία»

Για «χαλαρά» θεσμικά αντανακλαστικά του Κοινοβουλίου έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τις «κυβερνητικές ευθύνες» για την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», σχολίασε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η εν λόγω συζήτηση διεξάγεται τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση της επερώτησης. Ο ίδιος σημείωσε πως «έπρεπε να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία για να γίνει η συζήτηση για την πανδημία», παρ’ όλο που, όπως είπε, «δεν χάνει την επικαιρότητά της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι είναι ενδιαφέρον πως το κλίμα της συζήτησης χαρακτηρίζεται από τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο και την ακρίβεια, τονίζοντας ότι είναι «λάθος», όμως, να συνηθίσουμε την «απώλεια 50-60 ανθρώπων την ημέρα».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, σχολίασε πως «ήρθαν σήμερα εδώ, να μας πουν πως όλα τα έκαναν καλά και ότι για όλα φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση. Θα περίμενε κανείς από την πλευρά σας να παίξετε πιο χαμηλά τη μπάλα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχετε στη δική σας πλάτη ως υπουργός Υγείας και στης κ. Γκάγκα από τη μέρα που διοριστήκατε 12.733 απώλειες, σχεδόν οι μισές απώλειες σε δύο χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ