Αναφορά Κογκρέσου: Από το 2014 ως το 2021 οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθεί απόσπασμα αναφοράς του Κογκρέσου με θέμα…
“Ukraine: Background, Conflict with Russia, and U.S. Policy”, October 5, 2021

ΗΠΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και προωθούν την εφαρμογή εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.

ΗΠΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ1

Από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991, και ειδικά μετά την εισβολή και την κατοχή της Ουκρανίας το 2014 από τη Ρωσία, η Ουκρανία είναι ο κύριος αποδέκτης της εξωτερικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ευρασία. Από το FY2015 έως το FY2020, οι χορηγήσεις διμερούς βοήθειας του State Department και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) στην Ουκρανία ήταν περίπου 418 εκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο, συν συνολικά περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια από το 2014. Για το FY2021, το State Department και Οι χορηγήσεις της USAID στην Ουκρανία ανήλθαν συνολικά σε περίπου 464 εκατομμύρια δολάρια.

ΗΠΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ3

ΗΠΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ4

Από το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία, κυρίως μέσω της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας και της Χρηματοδότησης Εξωτερικών Στρατιωτικών ενισχύσεων…

Θανατηφόρα και μη θανατηφόρα βοήθεια ασφαλείας

Η κυβέρνηση Ομπάμα παρείχε μη θανατηφόρα βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία, λόγω ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων. Τέτοια βοήθεια περιελάμβανε «θωρακισμένα γιλέκα, κράνη, οχήματα, συσκευές νυχτερινής και θερμικής όρασης, βαρύ μηχανολογικό εξοπλισμό, προηγμένoυς ασυρμάτους, περιπολικά σκάφη, σκηνές, ραντάρ πυροβολικού, στολές, εξοπλισμό πρώτων βοηθειών και άλλα συναφή είδη». Τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν έχουν παράσχει μη θανατηφόρα βοήθεια και αμυντικά φονικά όπλα στην Ουκρανία.

Από το 2017 έως το 2021, η βοήθεια ασφαλείας περιλαμβάνει

δυνατότητες ενίσχυσης της θνησιμότητας, της διοίκησης και του ελέγχου και της επίγνωσης της κατάστασης των δυνάμεων της Ουκρανίας μέσω της παροχής ραντάρ αντιπυροβολικού, συστημάτων αντι drone, εξοπλισμού ασφαλών επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και στρατιωτικού ιατρικού εξοπλισμού εκκένωσης και εκπαίδευσης και εξοπλισμού για τη βελτίωση της επιχειρησιακή ασφάλεια και ικανότητα των βάσεων της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το 2018 και το 2019, το DOD ενημέρωσε το Κογκρέσο για δύο στρατιωτικές πωλήσεις στην Ουκρανία. για συνολικά 360 φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, καθώς και εκτοξευτές, σχετικό εξοπλισμό και εκπαίδευση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, αυτοί οι πύραυλοι επρόκειτο να αποθηκευτούν μακριά από την πρώτη γραμμή. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια να παράσχει «ένα νέο πακέτο 60 εκατομμυρίων δολαρίων για πρόσθετα αντιθωρακικά συστήματα Javelin και άλλες αμυντικές θανατηφόρες και μη θανατηφόρες δυνατότητες». Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία περιελάμβανε επίσης ένοπλα περιπολικά σκάφη Mark VI και περιπολικά κλάσης της ακτοφυλακής.

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει ανησυχία για την εμφάνιση ακροδεξιών κινημάτων στην Ουκρανία. Από το FY2017, οι πιστώσεις στον τομέα της άμυνας έχουν απαγορεύσει τη χρήση κεφαλαίων «για την παροχή όπλων, εκπαίδευσης ή άλλης βοήθειας στο τάγμα Azov» (P.L. 116-260, §9015)”

Για το θέμα της αποστολής εξοπλισμού των Azov σας είχαμε ενημερώσει  στο άρθρο μας… Το 2018 το Κογκρέσο σταμάτησε την παροχή αμερικανικών όπλων στο νεοναζιστικό τάγμα Azov της Ουκρανίας !

ΔΗΜΟΦΙΛΗ