Μαύρα χάλια με τις συντάξεις: Σε εκκρεμότητα άλλες 430.000 – Ένας Θεός ξέρει ποτε επιτέλους θα εκδοθούν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανίκανη να διαχειριστεί τις εκκρεμείς συντάξεις η κυβερνηση για άλλη μια φορά που βλέπει να καταρρεει το αφήγημα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων από τον υπουργό Εργασίας, χωρίς όμως να κανει κάτι.

Τον Δεκέμβριο του 2021 το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούσαν τις 430.000, καθώς οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις ήταν 123.792, με το εκτιμώμενο κόστος εκκαθάρισης 221.822.885 ευρώ και οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήταν 118.269, με εκτιμώμενο κόστος εκκαθάρισης 300.668.771 ευρώ.

Σε αυτές, όμως, προστίθενται περίπου 27.000 διεθνείς συντάξεις (περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται αλληλογραφία με ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού), σχεδόν 100.000 εκκρεμή μερίσματα και εφάπαξ, αλλά και οι 63.000 περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι λαμβάνουν σημαντικά μειωμένες συντάξεις (από 250 έως και 1.000 ευρώ τον μήνα μεικτά) λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016.

Όλα αυτά, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης σπαταλά πολύτιμο δημόσιο χρήμα για αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πρωτοβουλίες, όπως ο διαβόητος «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ και η πρόσληψη διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα με μισθούς έως 4.500 ευρώ καθαρές αποδοχές στον δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Προσωπική αποτυχία

Παταγώδη προσωπική αποτυχία του Κωστή Χατζηδάκη αποτελεί και η εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας επέλεξε να μην ενισχύσει τον ελλιπή σε προσωπικό ΕΦΚΑ και αποφάσισε να προχωρήσει στην πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών, που, όμως, αντί να βοηθήσουν στην εκκαθάριση του τεράστιου στοκ των εκκρεμών συντάξεων, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις!

Όπως αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022 ο αριθμός των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν για κύριες και επικουρικές συντάξεις (οριστικές αλλά και προσωρινές) από τους υπαλλήλους του φορέα ανέρχονται σε περισσότερες από 105.000, όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα οι 333 πιστοποιημένοι ιδιώτες έχουν εκδώσει λιγότερα από 50 προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, τα περισσότερα των οποίων ήταν λάθος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως λέει η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ, «να κληθούν οι συνάδελφοί μας των τμημάτων απονομών να τα διορθώσουν, ώστε να μη λάβουν οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι λάθος ποσό συντάξεως, αντιμετωπίζοντας τις όποιες τυχόν συνέπειες αλλά και την ταλαιπωρία, για τη λήψη χαμηλότερου ή υψηλότερου ποσού από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να λάβουν, το οποίο προφανώς και θα πρέπει να επιστρέψουν ενδεχομένως κι εντόκως. Κι αυτό συμβαίνει, παρότι οι πιστοποιημένοι ιδιώτες καλύπτουν μόνο τις πολύ απλές και εύκολες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, ενώ είναι αναρμόδιοι για τις πιο σύνθετες, όπως αυτές της διαδοχικής ασφάλισης ή της έκδοσης επικουρικής συντάξεως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ