Πρόταση – βόμβα των ΗΠΑ στην Τουρκία αποκαλύπτουν οι New York Times

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν έναν τρόπο να απομακρύνουν την Τουρκία από την Ρωσία – και να δώσουν στους Ουκρανούς ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που υπάρχουν”, σύμφωνα με τους New York Times.

”Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον κ. Πούτιν. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των S-400, θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στόχο της της Ρωσίας. Αλλά θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35.”

%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CC%81%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF 2022 03 19 7.18.34 %CE%BC%CE%BC

”Η ιδέα προέκυψε όταν η Wendy R. Sherman, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Η κα Σέρμαν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συζητήσεις της.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε μηνύματα που ζητούσαν σχολιασμό.”

Όπως ανέφερε χθες το Directus.gr & σύμφωνα με την Wall Street Journal (σ.σ. σε άρθρο γνώμης), η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 εάν μεταφέρει τα συστήματα αεράμυνας της S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Θυμίζεται ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής 100 F-35 εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Ίσως τα F-35 και η ανάγκη της Τουρκίας για μαχητικά νέα γενιάς να αποτελέσουν την απόλυτη αφορμή για τις ΗΠΑ για να πιέσουν την Άγκυρα να διαλέξει στρατόπεδο.

Στο σενάριο που παρουσιάζει o Paul Kolbe, πρώην αξιωματούχος της CIA, oι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία για να αμυνθεί από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, προσφέροντας στους Τούρκους έναν νέο αμερικανικό αντικαταστάτη και επαναφέροντας τις αποστολές F-35 σε τροχιά. Θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας, επισημαίνει.

“Ο απεγνωσμένος αγώνας της Ουκρανίας να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή εξαρτάται από την άρνηση της ρωσικής αεροπορικής κυριαρχίας. Ενώ η Ουκρανία έχει διατηρήσει κάποια ικανότητα αεράμυνας, δεν έχει τα μέσα να διατηρήσει επ’ αόριστον τη ρωσική αεροπορική ισχύ. Μόλις η Ρωσία κυριαρχήσει στον ουκρανικό ουρανό, οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι εξαιρετικά ευάλωτες, όπως και οι γραμμές όπλων και η βοήθεια από τη Δύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ