Η εφιαλτική και ταυτόχρονα αποκαλυπτικη ομιλία Ερντογάν για το πως οι Τούρκοι επιδιώκουν την άλωση της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Abdullah Bozkurt / Nordic Monitor

Αψηφώντας κατάφωρα τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Ευρώπη για τους κινδύνους υπονόμευσης των πολιτικών ένταξης και μετανάστευσης, η τουρκική κυβέρνηση θέλει να «κινητοποιήσει» Τούρκους και Μουσουλμάνους για τους πολιτικούς της στόχους, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καλεί όλους να ενωθούν κάτω από ένα έθνος και μια σημαία.

Προκλητικά και σκανδαλώδη ήταν τα σχόλια προς Ευρωπαίους μουσουλμάνους υπηκόους, ειδικά τουρκικής καταγωγής, που διατύπωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη του από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους. Η συνάντηση οργανώθηκε με υπό την αιγίδα της «Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών» (UID), μιας ομάδας «εγκάθετων» της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Να ξέρετε αυτό: Θα γίνουμε μια [παγκόσμια] κοινότητα πάνω στην οποία δεν θα υπάρχει εξουσία. … Θυμηθείτε [το σύνθημά μας] ενός έθνους, μιας σημαίας, μιας πατρίδας και ενός κράτους», κραύγασε ο Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας τα μέλη της UID ότι έχουν πίσω τους όλη τη στήριξη της Τουρκίας.

Αν και το UID δημιουργήθηκε για να διατηρήσει μια διεθνή παρουσία με την πολιτική, διπλωματική και οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν, η κύρια εστίασή του είναι η Ευρώπη, όπου ζουν περίπου 5 εκατομμύρια Τούρκοι, με πολλούς από αυτούς να έχουν αποκτήσει υπηκοότητα στις χώρες όπου ζουν. Η ομιλία του Προέδρου Ερντογάν επικεντρώθηκε επίσης σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας οδηγίες στα μέλη της UID να εργαστούν σκληρότερα για την επίτευξη των στόχων.

«Ο επόμενος πυλώνας της γέφυρας που χτίσαμε από το παρελθόν στο μέλλον θα πρέπει και θα είναι τα μέρη όπου ζούμε στην Ευρώπη», είπε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας την κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κατείχε πολλές από τις σημερινές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. χώρες.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους ηγέτες της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών μπορείτε να δείτε εδώ.

«Όσο περισσότερο επεκτείνετε αυτή την ομπρέλα ως Ένωση Διεθνών Δημοκρατών, όσο αυξάνετε τη σφαίρα δραστηριότητας και επιρροής σας, τόσο πιο επιτυχημένα μπορείτε να εκπληρώσετε την αποστολή να μεταδώσετε αυτά τα μηνύματα στους πολίτες μας, να τα οργανώσετε και να προετοιμαστούν για το μέλλον».

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν βλέπει τους Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη ως δικούς του πολίτες, παρά ως υπηκόους ή κατοίκους των χωρών όπου ζουν, εργάζονται και συνταξιοδοτούνται. Θέλει λοιπόν να χρησιμοποιήσει την UID ώστε να συσπειρώσει τους Τούρκους σε όλη την ήπειρο πίσω από το εφιαλτικό, ισλαμιστικό όραμά του.

Προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες ορισμένων που μπορεί να αισθάνονται άβολα να δουλεύουν για την τουρκική κυβέρνηση ενώ έχουν υπηκοότητα άλλης χώρας ή κατοικούν στην Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να τους καθησυχάσει, λέγοντας: «Μην ξεχνάτε, έχετε τα 85 εκατ. ισχυρό τουρκικό έθνος πίσω σας. Έχετε μια μεγάλη κληρονομιά ιστορίας και πολιτισμού πίσω σας».

Σημείωσε επίσης ότι εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι φίλοι και αδέρφια στέκονται πίσω από τους Τούρκους και ότι όλοι είναι αφοσιωμένοι στην προώθηση της υπόθεσης για τον Αλλάχ και την αλήθεια.

«Όταν κινητοποιήσουμε σωστά αυτή τη δύναμη, καμία οργάνωση, καμία δομή, κανένα κρυφό ή ανοιχτό εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας. Λάβετε υπόψη ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον η παλιά Τουρκία», κραύγασε ο Ερντογάν, προκαλώντας ανατριχίλα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη…

Σε μια ευθεία απειλή μάλιστα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία, με την υποστήριξη των Τούρκων και των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη, θα εκτροχιάσει κάθε σχέδιο που επινοούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Μαζί θα χαλάσουμε τις συνωμοσίες όσων προσπαθούν να διχάσουν τον λαό μας και μαζί θα τους ρίξουμε τις πλεκτάνες στα κεφάλια τους», δήλωσε.

«Λαμβάνουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στην αυξανόμενη εχθρότητα κατά του Ισλάμ και των Τούρκων στο εξωτερικό»

Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο τους Τούρκους που δεν υποστηρίζουν και δεν συμμερίζονται τους στόχους του. «Όταν κοιτάμε τους ανθρώπους που μπήκαν στα τοπικά και εθνικά κοινοβούλια στις εκλογές στην Ευρώπη, βλέπουμε ότι, αν και τα ονόματά τους είναι τουρκικά ή μουσουλμανικά, δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι που έχουν διακόψει τους στενούς δεσμούς τους με το έθνος μας»!

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ερντογάν στόχευαν ειδικά σε Τούρκους και Μουσουλμάνους πολιτικούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που δεν προσυπογράφουν την πολιτική ισλαμιστική ιδεολογία και προφανώς βάζουν τα συμφέροντα των χωρών που υπηρετούν πάνω από αυτά της Τουρκίας.

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου στα μέλη της UID τον Απρίλιο του 2021

Οι τουρκικές πρεσβείες, καθώς και οντότητες που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν, διεξάγουν εκστρατεία κατά των Τούρκων που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση: Τους απειλούν και τους κατασκοπεύουν. Ενίοτε, τους εξοντώνουν.

Η ομιλία του Ερντογάν στη σύναξη της UID είναι μακράν η πιο προκλητική ομιλία του μέχρι σήμερα, ισοδυναμεί σαφώς με απροκάλυπτη πολιτική παρέμβαση της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρησιμοποιώντας Τούρκους και Μουσουλμάνους ως όπλο εναντίον αυτών των εθνών.

Στο παρελθόν, μια τέτοια ανάμειξη προκάλεσε την οργή των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι προειδοποίησαν την Τουρκία για την υπονόμευση των πολιτικών ένταξης και μετανάστευσης και περιέγραψαν τις προσπάθειες της Άγκυρας ως αποσταθεροποιητικές για την Ευρώπη.

Ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενέκρινε την κρίσιμη Έκθεση της Επιτροπής του 2016 για την Τουρκία στις 6 Ιουλίου 2017, η οποία ζητούσε το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών, κατέγραψε τις μυστικές δραστηριότητες του Ερντογάν στα κράτη μέλη.

Υπογράμμισε ότι «ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να απέχει από συστηματικές προσπάθειες κινητοποίησης της τουρκικής διασποράς στα κράτη μέλη για τους δικούς της σκοπούς. σημειώνει με ανησυχία τις αναφορές για υποτιθέμενες πιέσεις σε μέλη της τουρκικής διασποράς που ζουν σε κράτη μέλη· και καταδικάζει την παρακολούθηση πολιτών με διπλή υπηκοότητα που ζουν στο εξωτερικό από τις τουρκικές αρχές».

Το UID συχνά περιγράφεται ως το μακρύ χέρι του Προέδρου Ερντογάν στην Ευρώπη για την κινητοποίηση της τουρκικής και της μουσουλμανικής διασποράς για τους στόχους των ισλαμιστών της Τουρκίας. Ο Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε εντολή στα μέλη της UID να είναι πιο επιθετικά και ενεργά, λέγοντάς τους: «Μην αμύνεστε. Επίθεση, εξηγήστε τον σκοπό μας!». υποσχόμενος ότι οι τουρκικοί κρατικοί θεσμοί θα τους παρείχαν αυξημένη βοήθεια.

Προέτρεψε τους υποστηρικτές του να εργαστούν σκληρά για να εξασφαλίσουν σημαντικές θέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών διαμονής τους, δεσμεύοντας τες για την υποστήριξη των τουρκικών επιδιώξεων.

Με τη συστηματική εκστρατεία που στοχεύει στην κινητοποίηση της διασποράς, ο Ερντογάν ελπίζει να επιτύχει πολλαπλούς στόχους: να φέρει ψήφους για το κόμμα του στις εθνικές εκλογές. χρησιμοποιώντας τη διασπορά για να πιέσει και να εκφοβίσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. και εκφοβίζοντας τους αντιπάλους του στο εσωτερικό κυνηγώντας επικριτές στο εξωτερικό.

Οι κύριοι κυβερνητικοί θεσμοί που επιφορτίστηκαν με την υποστήριξη της UID και των συνδεδεμένων ομάδων της είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, η Προεδρία για τους Τούρκους στο Εξωτερικό και τις Συναφείς Κοινότητες (YTB) και ο διαβόητος Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ