Σάλος με το δραμα μιας ακόμη οικογένειας με υψηλό λογαριασμό ρεύματος που εδειξε η Αναστασία Γιαμαλη στον αέρα του Κόντρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra24 για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος.

Τι και αν η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει οικονομικά βοηθήματα για τους λογαριασμούς ρεύματος; Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος και ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος…

Σάλος με τον λογαριασμό ρεύματος 21χρονης Φοιτήτριας που αποκάλυψε η Αναστασία Γιάμαλη στον αέρα του κόντρα

Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το μήνα Φεβρουάριο έκλεισε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα επίπεδα των 210 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Την αντανάκλαση αυτής της μέσης τιμής βλέπουν σήμερα στους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι καταναλωτές και βλέπουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι με δυσκολία θα μπορέσουν να τους πληρώσουν.

Αν όμως δυσκολεύονται οι καταναλωτές τώρα, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τι θα κάνουν όταν έρθουν οι λογαριασμοί του Απριλίου, οι οποίοι θα εκδοθούν με βάση την χονδρεμπορική τιμή του Μαρτίου. Και αυτό γιατί ο Μάρτιος, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά και την προβολή τους για το επόμενο 10ήμερο, εκτιμάται ότι θα κλείσει με μέση χονδρική τιμή στα 320 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αυτό το 60% επιπλέον (πάνω σε ήδη υπέρογκες χρεώσεις) θα οδηγήσει σε «τρελές» τιμές που είναι αδύνατον να καλυφθούν από την επιδότηση που θα δοθεί, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν το ρεύμα για θέρμανση και έτσι έχουν μεγάλες καταναλώσεις.

Την ίδια στιγμή ο ανέλπιστος για τέλη Μαρτίου χιονιάς έχει αυξήσει πολύ τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών που δεν έχουν καμία σχετικά ηπιότερη εναλλακτική για θέρμανση, εκτός ίσως από τα καυσόξυλα. Το ρεύμα όπως προαναφέρθηκε είναι απλησίαστο, το φυσικό αέριο σε ποσοστό έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ και το πετρέλαιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα.

Γιατί οι καταναλωτές μοιράζονται σε διαφορετικές ταχύτητες;

  • Υπάρχουν αυτοί που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» την τιμή της κιλοβατώρας πριν από τον Νοέμβριο. Τότε η ΔΕΗ πρόσφερε σταθερή τιμή 9,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα απαλλάσσοντας τους πολίτες από την ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία έχει φτάσει να προσθέτει… 30 λεπτά στην τιμή της κάθε κιλοβατώρας. Στα σταθερά τιμολόγια δεν δίνεται επιδότηση αλλά αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον «τυχερό» που πρόλαβε να κλειδώσει την τιμή
  • Υπάρχουν αυτοί που έχουν μικρές καταναλώσεις και έχουν δηλώσει το σπίτι τους ως κύρια κατοικία. Αυτοί έρχονται δεύτεροι στην κατάταξη της τύχης καθώς επιδοτούνται με τα 72 ευρώ τον μήνα (για τον Απρίλιο) και υφίστανται τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση λόγω της χαμηλής κατανάλωσης (σ.σ 300 κιλοβατώρες είναι το όριο)
  • Υπάρχουν αυτοί που δεν μπορούν να δηλώσουν το σπίτι που ζουν ως κύρια κατοικία. Αυτοί και αν είναι άτυχοι καθώς το κόστος εκτινάσσεται ειδικά αν η κατανάλωση ξεπερνά τις 300 κιλοβατώρες.

Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ο οδηγός επιβίωσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες οδηγίες-παροτρύνσεις:

  • Αν το ακίνητό σας εκ παραδρομής δεν είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία να σπεύσετε να το δηλώσετε. Αυτό θα γίνει με το που θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τις φοιτητικές κατοικίες
  • Ασφαλώς θα αναρωτηθείτε αν πρέπει να κλειδώσετε τώρα την χρέωση της κιλοβατώρας. Η απάντηση είναι η εξής: το κόστος για να αποφύγετε τώρα τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι σημαντικό καθώς θα κλειδώσετε στα 17-18 ευρώ ανά κιλοβατώρα (χώρια τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις). Αυτό το ποσό μπορεί να αποδειχθεί συμφέρον (καθώς ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι τιμές) μόνο αν οι καταναλώσεις στο σπίτι σας είναι πολύ μεγάλες, ειδικά δε αν για κάποιο λόγο δεν λαμβάνετε τις επιδοτήσεις (π.χ γιατί το σπίτι δεν είναι κύρια κατοικία).

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να συγκρατήσετε την κατανάλωση ρεύματος καθώς ξεφεύγοντας πάνω από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα, μια κιλοβατώρα μπορεί να κοστίζει ακόμη και πάνω από 0,4 ευρώ τιμή αδιανόητη σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ