Jerusalem Post :Δυτικές χώρες εκπαιδεύουν ακροδεξιούς εξτρεμιστές στον Ουκρανικό Στρατό…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυτικές χώρες μπορεί να έχουν παράσχει εκπαίδευση σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές στον ουκρανικό στρατό…

Western countries training far right extremists in Ukraine report
Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές χώρες έχουν βοηθήσει στην εκπαίδευση ακροδεξιών εξτρεμιστών στην Ουκρανία, αποκάλυψε μια έκθεση του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών, Ρωσικών και Ευρασιατικών Σπουδών (IERES) στο Πανεπιστήμιο George Washington τον Σεπ. 2021

centuria

Η έκθεση διαπίστωσε ότι από το 2018 μέλη της Centuria, μιας ακροδεξιάς οργάνωσης που σκοπεύει να αναδιαμορφώσει τον στρατό της Ουκρανίας για να ευθυγραμμιστεί με την ιδεολογία του, έλαβαν εκπαίδευση από δυτικές χώρες ενώ βρίσκονταν στην Εθνική Ακαδημία Στρατού Hetman Petro Sahaidachny (NAA).

Η Centuria περιγράφει τον εαυτό της ως στρατιωτικό τάγμα «Ευρωπαίων παραδοσιακών» στρατιωτικών αξιωματικών, που στοχεύουν να «υπερασπιστούν» την «πολιτιστική και εθνική ταυτότητα» των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στους «πολιτικούς και γραφειοκράτες των Βρυξελλών», σύμφωνα με την έκθεση. Η ομάδα ηγείται από άτομα με δεσμούς με το ακροδεξιό κίνημα Αζοφικής Ουκρανίας . Μέλη έχουν φωτογραφηθεί να κάνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς και έχουν κάνει εξτρεμιστικές δηλώσεις στο Διαδίκτυο.

Ένας από τους ηγέτες της Centuria έγραψε στο VK το 2016 ότι οι Εβραίοι ήταν «η καταστροφή της ανθρωπότητας» και μοιράστηκε μια ανάρτηση λέγοντας ότι οι Εβραίοι προσπάθησαν «να αποκλείσουν την Ουκρανία από την παγκόσμια ιστορία και τον χάρτη του κόσμου». Ο σημερινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, είναι Εβραίος.

Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της έχουν λάβει μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Πολωνία. Ένα μέλος της ομάδας, ο τότε δόκιμος του NAA Kyrylo Dubrovskyi, έλαβε μέρος σε ένα 11μηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης αξιωματικών στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020.

Η NAA λαμβάνει και έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και εκπαίδευση από διάφορες δυτικές χώρες.

485448

Ο Καναδός Ακόλουθος Άμυνας στην Ουκρανία, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Φόστερ, είπε στο IERES ότι ο Καναδάς εμπιστεύεται την Ουκρανία για τον έλεγχο των παραληπτών καναδικής εκπαίδευσης και ότι ο Καναδάς δεν εμπλέκεται με εκπαίδευση εξτρεμιστών

«Πιστεύω ότι σε περίπτωση που βρίσκαμε έναν Ουκρανό που εξέφραζε ή έδειχνε σημάδια αυτού του τύπου στάσης, τότε θα απομακρυνόταν από κάθε εκπαίδευση που θα παρείχαν οι Καναδοί», είπε ο Φόστερ.

Ένας δόκιμος του NAA προφανώς συμμετείχε ως εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων με μια ακροδεξιά ομάδα που συνδέεται με την Αζόφ, την οποία η Ενωμένη Εβραϊκή Κοινότητα της Ουκρανίας κατηγόρησε ότι διέδιδε αντισημιτική προπαγάνδα το 2021. Οι δόκιμοι στην ακαδημία έχουν επίσης φωτογραφηθεί να αποδίδουν τον ναζιστικό χαιρετισμό, παρά την επιμονή της NAA ότι δεν έχει καμία ανοχή στον εξτρεμισμό.

Το NNA αρνήθηκε στην IERES ότι η Centuria λειτουργούσε εντός της ακαδημίας και είπε ότι μια έρευνα για τις υποτιθέμενες δραστηριότητες της ομάδας δεν είχε βρει στοιχεία για τέτοιες δραστηριότητες. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είπε στο IERES ότι, δεν εξετάζει στρατιωτικούς νεοσύλλεκτους ή δόκιμους για εξτρεμιστικές απόψεις και σχέσεις, ενώ αρκετές δυτικές κυβερνήσεις που εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν ουκρανικά στρατεύματα είπαν ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των στρατιωτών.

Περίπου 20 άτομα εμπλέκονται με τη Centuria, σύμφωνα με την έκθεση. Βίντεο και φωτογραφίες που συνέλεξε η IERES δείχνουν δόκιμους της NAA να ποζάρουν με πανό Centuria και να φορούν διακριτικά της Centuria και μέλη της οργάνωσης σε πολιτικές εκδηλώσεις.

Ένα μέλος της Centuria είπε στο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης KP.ua το 2020 ότι, η NAA και το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας «γνωρίζουν την ύπαρξη του Τάγματος και δεν έχουν εκφράσει καμία αντίθεση στις προσπάθειες να σχηματιστεί ένας επίλεκτος πυρήνας αξιωματικών». Το μέλος πρόσθεσε ότι η Centuria συνεργάστηκε με μια σειρά από άλλα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και μονάδες των ενόπλων δυνάμεων.

Τα μέλη της Centuria προφανώς έχουν επίσης διοργανώσει εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας, συμπεριλαμβανομένης μιας διάλεξης το 2018 που περιείχε την απαγγελία ενός εθνικιστικού κειμένου πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Centuria κάλεσε τα μέλη της να μεταφερθούν σε συγκεκριμένες μονάδες όπου υπηρετούν τα μέλη της ομάδας και προσελκύει νέα μέλη μέσω του καναλιού της στο Telegram, το οποίο έχει πάνω από 1.200 ακόλουθους. Ο οργανισμός έχει γίνει πιο μυστικός από τότε που η IERES άρχισε να παρακολουθεί την παρουσία της στο διαδίκτυο στις αρχές του 2019, κάνοντας εναλλαγή μέσω πολλαπλών καναλιών Telegram και απενεργοποιώντας τους λογαριασμούς Facebook, Instagram και VK.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαγόρευσε τη χρήση της αμερικανικής χρηματοδότησης για την «παροχή όπλων, εκπαίδευσης ή άλλης βοήθειας στο τάγμα Azov»  που σημαίνει ότι η Centuria, η οποία έχει προφανείς δεσμούς με το κίνημα των Azov, πιθανότατα δεν θα έπρεπε να είχε λάβει την εκπαίδευση που ισχυρίζεται ότι έχει ελήφθη από τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστική είναι και η σχετικά πρόσφατη επιστολή (Απρ. 2021) στον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken , της βουλευτού των  Δημοκρατικών Ελίσα Σλότκιν . Στην επιστολή της η Σλότκιν που ήταν πρώην πράκτορας της CIA, ανέφερε ότι το τάγμα Azov … χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να στρατολογήσει νέα μέλη και στη συνέχεια να τα ριζοσπαστικοποιήσει για να ασκήσουν πολιτική…

αζοφ

αζοφ1

αζοφ2

αζοφ3

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν καλέσει σχετικά με την κυβέρνηση της Ουκρανίας να διακόψει τους δεσμούς με το κίνημα του Αζόφ και αυτή η ακροδεξιά οργάνωση παραμένει ενσωματωμένη στην κυβέρνηση της Ουκρανίας μέσω του καθεστώτος του Αζόφ

«Η αποτυχία του ουκρανικού στρατού να ελέγξει τις δραστηριότητες της Centuria υποδηλώνει ένα επίπεδο ανοχής από την πλευρά του για την προφανή εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας και επιρροής στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», προειδοποίησε η έκθεση IERES.

Το Κέντρο Φίλων του Σάιμον Βίζενταλ (FSWC) ζήτησε έρευνα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά ως απάντηση στην έκθεση, λέγοντας ότι «Είναι απαράδεκτο οι ένοπλες δυνάμεις μας να ενθαρρύνουν τις νεοναζιστικές ομάδες στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. μέσω της παροχής εκπαίδευσης των Καναδικών Ε.Δ».

«Αυτό είναι ένα ζήτημα θεμελιώδες για τον σκοπό των δυνάμεων του Καναδά και για τον σεβασμό που οφείλουμε στους βετεράνους μας – που θυσίασαν τόσα πολλά για να νικήσουν τον φασισμό στην Ευρώπη», δήλωσε η FSWC. «Προτρέπουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον και να αναπτύξει νέες πολιτικές και διαδικασίες για να διασφαλίσει ότι όλοι οι ξένοι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν κάποιο είδος ελέγχου ιστορικού για την εξάλειψη της πιθανότητας νεοναζιστικές ή άλλες εξτρεμιστικές σχέσεις πριν λάβουν εκπαίδευση από τις καναδικές δυνάμεις».

exomatiakaivlepo  Με στοιχεία και από jpost.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ