Διαφοροποίηση Μακρον απο Μπαιντεν για όσα ειπε για τον Πούτιν: Ανεπίτρεπτοι τέτοιοι χαρακτηρισμοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την πλήρη αντίθεσή του σε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο διπλωματικών διαβουλεύσεων εντός και εκτός της χώρας του.

Ως εκ τούτου, ο Μακρόν επιφύλασσε ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη «λεκτική κλιμάκωση» με τη Μόσχα, τονίζοντας, χαρακτηριστικά, πως «δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις», για τον χαρακτηρισμό «χασάπης» του Μπάιντεν για τον Πούτιν, σε συνέντευξή του στο France 3.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης», ούτως ώστε να υπάρξει ελπίδα να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι θεωρεί καθήκον του «να επιτύχει πρώτα μια κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων με διπλωματικά μέσα». «Αν θέλουμε να το πετύχουμε αυτό, δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε ούτε στα λόγια, ούτε στις πράξεις», είπε.

Κριτική και από βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη

Την έντονη αντίδραση και του βετεράνου Αμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χάας προκάλεσε το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

«Έκαναν μια δύσκολη κατάσταση πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη», σχολίαζε μέσω Twitter ο Χάας, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ. «Αυτό είναι προφανές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνοντας πως «λιγότερο προφανές είναι το πώς θα αναιρέσει τη ζημιά, αλλά προτείνω οι επικεφαλής βοηθοί του να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους και να καταστήσουν σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτή τη ρωσική κυβέρνηση».

Ο Ρίτσαρντ Χάας επέστρεψε στο θέμα, αφού ο Λευκός Οίκος προσδιόρισε τις δηλώσεις του Προέδρου, λέγοντας: «Η υποχώρηση του Λευκού Οίκου από την έκκληση του Μπάιντεν για αλλαγή καθεστώτος είναι απίθανο να ξεπλυθεί. Ο Πούτιν θα το δει ως επιβεβαίωση αυτού που πίστευε από την αρχή. Κακό ολίσθημα πειθαρχίας, που ενέχει τον κίνδυνο να επεκτείνει το εύρος και τη διάρκεια του πολέμου».

Μπλίνκεν: Δεν θέλουμε αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, «διορθώνοντας» και αυτός, με τη σειρά του, τη χθεσινή εμπρηστική δήλωση του Μπάιντεν.

«Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησε χθες βράδυ, πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», είπε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ. «Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ’ επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία – ή οπουδήποτε αλλού, ως προς αυτό», είπε καταλήγοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ