Άλευρα μόνο για δύο μήνες διαθέτει η Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από την Ουκρανία εισάγουμε περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιελαίου. Εκτίμηση στελεχών της Επιτροπής Επισιτιστικής Κρίσης του ΥπΑΑΤ είναι ότι εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες, σε τιμές, φυσικά, πολύ πιο ακριβές από αυτές που εισάγουμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δρομολογεί κίνητρα για καλλιέργεια ηλίανθου, ώστε να αυξηθεί η ετήσια εγχώρια παραγωγή, ενώ οι αγορές που έχουν απευθυνθεί οι εισαγωγείς είναι της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας) με το μειονέκτημα, βέβαια του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Άλευρα για δύο μήνες διαθέτει η χώρα

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση οι αλευροβιομηχανίες, τα αποθέματα της χώρας επαρκούν για ένα δίμηνο, την ώρα που το 70% των αναγκών της χώρας μας σε μαλακό σιτάρι εισάγεται.

Το ίδιο συμβαίνει και με το καλαμπόκι, καθώς από Ρωσία και Ουκρανία κάναμε εισαγωγή περίπου 500.000 τόνους. Η ποσότητα αυτή που πήγαινε για ζωοτροφές, εκτιμάται ότι μπορεί να αναπληρωθεί από εισαγωγές που θα γίνουν από τη Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τη Νότιο Αμερική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ