Έξι πρώην βούλγαροι υπουργοί Άμυνας ζητούν από τη Βουλγαρία να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έξι πρώην υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας, ζήτησαν να ενταχθεί η χώρα στην προσπάθεια άλλων κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ  ενίσχυσης της άμυνας της Ουκρανίας.

«Η «ουδετερότητα» της Βουλγαρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί άμεση απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας μας», είπαν οι έξι, οι οποίοι ανέφεραν ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να ξεχωρίζει μεταξύ των συμμάχων της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, στην αναποφάσιστη και διφορούμενη πολιτική της για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Αυτό έπληξε το κύρος της Βουλγαρίας, είπαν.

Το κάλεσμα υπογράφηκε από έξι που διετέλεσαν υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 21ου  αιώνα: Μπόικο Νόεφ, Νικολάι Σβινάροφ, Ανιού Άνγκελοφ, Τόντορ Ταγκάρεφ, Βελίζαρ Σαλαμάνοφ και Νικολάι Νέντσεφ, και δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Ταγκάρεφ στο Facebook.

«Το θεμελιώδες ερώτημα παραμένει αναπάντητο γιατί η συμμετοχή στις συμμαχικές προσπάθειες θα αποτελούσε κίνδυνο για τη Βουλγαρία; Γιατί η Βουλγαρία, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα απειληθεί από τον Πούτιν;». ανέφεραν.

Κάλεσαν τους βουλευτές, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις για μια κοινοβουλευτική απόφαση, που θα χορηγούσε την απαραίτητη εντολή στην εκτελεστική εξουσία να συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας της Ουκρανίας.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα με πόρους από τον βουλγαρικό στρατό, χωρίς να χρειάζεται να συμπεριληφθούν μείζονα οπλικά συστήματα, είπαν.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας συμφώνησε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και είναι μέρος των κυρώσεων της ΕΕ κατά του καθεστώτος του Πούτιν και προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με αυτό…

Αλλά εντός της τετραμερούς κυβέρνησης συνασπισμού, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιτίθεται στην παροχή στρατιωτικών όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία και παραμένει αντίθετο στις κυρώσεις στη Ρωσία.

sofiaglobe.com 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ