Κόκκινος συναγερμός στη Γερμανία για πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για πιθανη έλλειψη σε φυσικό αέριο, ανακοίνωσε πως βρίσκεται από σήμερα η Γερμανία.

Την γνωστοποίηση έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ που ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία όμως πρεπει παρόλα αυτά να αυξήσει η χώρα του τα προληπτικά μέτρα ώστε να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, προειδοποιεί την ΕΕ πως αν  θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, όπως ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βολόντιν πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Βολόντιν και πρόσθεσε: «Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ».

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 έχουν απορρίψει το ρωσικό αίτημα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ