Κεραυνοι από το ΔΝΤ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Οι κυρώσεις απειλούν να μειώσουν σταδιακά την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απειλούν να μειώσουν σταδιακά την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα, προειδοποεί μιλώντας στους Financial Times η Gita Gopinath, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ.

Η Ρωσία έχει πληγεί με πληθώρα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της για την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ρωσία χαρακτήρισε την εισβολή «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού και αποναζιστοποίησης.

“Το δολάριο θα παρέμενε το σημαντικότερο παγκόσμιο νόμισμα ακόμη και σε αυτό το τοπίο, αλλά ο κατακερματισμός σε μικρότερο επίπεδο επιρροής είναι σίγουρα πολύ πιθανός”, είπε η Gopinath στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες ήδη επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα το οποίο θα χρησιμοποιούν για το διεθνές εμπόριο.

Είπε ότι ο πόλεμος θα ωθήσει επίσης την υιοθέτηση της ψηφιακής χρηματοδότησης, από τα κρυπτονομίσματα στα σταθερά νομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας.

Το ΔΝΤ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, μετά από αυτές τις σοκαριστικές δηλώσεις του στελέχους του.

Η Gopinath επίσης ξεκαθάρισε ότι η μεγαλύτερη χρήση άλλων νομισμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο θα οδηγούσε σε περαιτέρω διαφοροποίηση των διαθεσίμων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα πάντως είχε υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν προμηνύουν την πτώση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση. Φαίνεται ότι κάτι άλλαξε ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και δεν μπορεί να είναι άλλο από τις ισχυρές διμερείς συμφωνίες Ρωσίας – Κίνας, Ρωσίας – Ινδίας, τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ