Κεταμίνη: Εξαιρετικό κείμενο υγειονομικού για το «όπλο» της παιδοκτονίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κεταμίνη είναι ίσως ένα από τα καλύτερα αναισθητικά που έχουν εφευρεθεί ποτέ. Στις συνιστώμενες δόσεις προκαλεί αναισθησία και αναλγησία, χωρίς αναπνευστική καταστολή και υπόταση, το μεγάλο μειονέκτημα των λοιπών αναισθητικών.

Η χειρουργική πολέμου είναι ένα πεδίο ευρείας χρήσης και μάλιστα πολλές κρίσιμες επεμβάσεις στο χειρουργείο μάχης γίνονται αποκλειστικά με αυτήν (π.χ. ακρωτηριασμοί σε μη βιώσιμα τραύματα των κάτω άκρων).

Από την προνοσοκομειακή μου εμπειρία θυμάμαι μια περίπτωση ενός 5 χρόνου αγοριού που είχε καρφώσει το σαγόνι του στα αιχμηρά κάγκελα μιας παιδικής χαράς και είχε σφηνώσει με το παιδί να κρέμεται ουσιαστικά από το σαγόνι.

Εκεί μια δόση Κεταμίνης ενδομϋικα στον γλουτό κατέστειλε το παιδί και μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε χειρισμούς ώστε να το απεγκλωβίσουμε χωρίς το άγχος της αναπνευστικής καταστολής.

Παρόλα αυτά η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και αντίθετες δράσεις όπως αναπνευστική καταστολή.

Η ταχυκαρδία μπορεί να ξεπεράσει τις 200 σφυξεις ανά λεπτό προκαλώντας ισχαιμία στο μυοκάρδιο ακόμα και σε ένα υγιές άτομο, πριν δώσει τη θέση της σε σοβαρή βραδυκαρδία ενώ οι σπασμοί και η αυξημένη ενδογαστρική πίεση μπορεί να προκαλέσουν αναγωγή και εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου.

Μία παλιά αντίληψη ότι προκαλεί αυξημένη ενδοεγκεφαλική πίεση έχει πια καταρριφθεί.
Παρότι αναισθητικό, ο θάνατος από υπερβολική δόση Κεταμίνης είναι ένας αγωνιώδης θάνατος.

Η Κεταμίνη υπηρετεί την ανθρωπότητα και έχει απαλύνει τον πόνο εκατομμυρίων παιδιών από σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 70 χρόνια.

Ας μη τη δαιμονοποιούμε.

Εξάλλου υπεύθυνοι για την κακή ή την κακόβουλη χρήση των φαρμάκων είναι οι άνθρωποι, όχι τα φάρμακα.

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχούλα της μικρής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ