Σοβαρές παραβάσεις, καταγγελίες πολιτών και περιπτώσεις παροχής ιατρικών και αισθητικών υπηρεσιών χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις

Σοβαρές παραβάσεις, καταγγελίες πολιτών και περιπτώσεις παροχής ιατρικών και αισθητικών υπηρεσιών
χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις έφεραν στο φως οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Τα ευρήματα, που αφορούν ιατρεία, πολυϊατρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους χώρους που διαφημίζονταν ακόμη και μέσω social media, περιλαμβάνουν από ιατρικές πράξεις από μη ιατρούς μέχρι χώρους που λειτουργούσαν χωρίς την παρουσία του επιστημονικά υπευθύνου.
Μία από τις χαρακτηριστικότερες καταγγελίες αφορά 30χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, η οποία, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, κατέβαλε 2.400 ευρώ για «αναίμακτη λιποαναρρόφηση», αφού προηγουμένως είχε δει σχετική διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως υποστήριξε, της ζητήθηκε να πληρώσει το ποσό σε μετρητά, ενώ για την ανάληψη των χρημάτων από ATM συνοδεύτηκε από υπάλληλο του χώρου.
Η ίδια κατήγγειλε ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες που δεν εξασφάλιζαν την απαιτούμενη αποστείρωση, ενώ για τη χορήγηση ξυλοκαίνης χρησιμοποιήθηκε, όπως περιγράφει, τσίγκινη λεκάνη. Τον πόνο που αισθάνθηκε τον χαρακτήρισε αφόρητο.
«Ιατρείο» χωρίς την παρουσία της γιατρού
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ελέγχων, σε μία περίπτωση εντοπίστηκε ιατρείο με άδεια βιοπαθολόγου, στο οποίο κατά την αυτοψία δεν βρισκόταν η γιατρός που αναφερόταν ως επιστημονικά υπεύθυνη.
Στον χώρο βρέθηκαν, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, υαλουρονικά, fillers και εξωσώματα, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά.
Σε άλλο χώρο, ο οποίος λειτουργούσε ως κέντρο φυσιοπαθητικής φροντίδας, εντοπίστηκαν μηχανήματα υδροθεραπείας εντέρου, συσκευή βιοσυντονισμού, καθώς και συσκευές που χρησιμοποιούνταν για την αφαίρεση σπλαχνικού λίπους.
Παράλληλα, σε ιδιωτικό ιατρείο που λειτουργούσε ως ΙΚΕ διαπιστώθηκε βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας με γιατρό χωρίς ειδικότητα. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν ενέσιμα σκευάσματα, χώροι βελονισμού και μηχανήματα που παρουσιάζονταν ως συσκευές για «αναγέννηση κυττάρων».
«Ιατρείο κβαντικής βιοανάδρασης»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση χώρου που διαφημιζόταν στο διαδίκτυο ως «Ιατρείο Κβαντικής Βιοανάδρασης».
Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν τρία μηχανήματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη διαπίστωση πηγών στρες στον οργανισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κάτοχος του χώρου δεν διέθετε αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών.
Σε πολυϊατρείο διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχαν άδειες για ιατρείο μαιευτικής-γυναικολογίας και ιατρείο πλαστικής επανορθωτικής χειρουργικής, ενώ οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είχαν διακόψει τη λειτουργία τους.
Σε άλλη περίπτωση, σε δερματολογικό ιατρείο εντοπίστηκε μηχάνημα διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, το οποίο δεν είχε δηλωθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και παρουσιαζόταν ως μέσο για τη ρύθμιση της όρεξης.
Περίπου 2.500 πορίσματα από την έναρξη λειτουργίας της Αρχής
Η έκταση των ευρημάτων αποτυπώνεται και στον αριθμό των πορισμάτων που έχουν προκύψει από τους ελέγχους.
Από την έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έως και το 2026 έχουν προκύψει περίπου 2.500 πορίσματα που σχετίζονται με αντίστοιχες υποθέσεις.
Στα ευρήματα περιλαμβάνονται περιπτώσεις διενέργειας ιατρικών πράξεων από μη ιατρούς, μεταξύ άλλων εμφύτευση μαλλιών, βελονισμός και ομοιοπαθητική, καθώς και λειτουργία μονάδων χωρίς την παρουσία ή την επίβλεψη του επιστημονικά υπευθύνου.
Σε χαρακτηριστική περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων, ιατρική πράξη πραγματοποιήθηκε από υπάλληλο ιατρείου, ενώ ο γιατρός έδινε οδηγίες μέσω βιντεοκλήσης, χωρίς να βρίσκεται ο ίδιος στον χώρο.
Άλλο εύρημα αφορούσε τη λειτουργία ιατρείου μέσα σε πολυϊατρείο, χωρίς η συγκεκριμένη δραστηριότητα να προβλέπεται στην άδεια λειτουργίας του.
Ληγμένο εμβόλιο σε παιδί και αισθητικές πράξεις από μη καταρτισμένα άτομα
Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ακόμη περίπτωση χορήγησης ληγμένου εμβολίου από παιδίατρο σε παιδί.
Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις διενέργειας αισθητικών πράξεων από άτομα που, σύμφωνα με τα πορίσματα, δεν διέθεταν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα.
Οι έλεγχοι έχουν αποκαλύψει επίσης περιπτώσεις λειτουργίας τραπεζών ομφαλοπλακουντιακού αίματος και βλαστοκυττάρων χωρίς την απαραίτητη άδεια.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει τους ελέγχους, ενώ για κάθε υπόθεση αναμένεται να εκδοθούν ξεχωριστά πορίσματα.
Ανάλογα με τα ευρήματα κάθε υπόθεσης, μπορούν στη συνέχεια να επιληφθούν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των Ιατρικών Συλλόγων ή οι εισαγγελικές αρχές.
Τα στοιχεία των ελέγχων αναδεικνύουν, πάντως, την ανάγκη αυστηρού ελέγχου σε χώρους που παρέχουν ιατρικές ή αισθητικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα όταν αυτές διαφημίζονται μέσω διαδικτύου και social media.