Πακιστάν: Ο κολλητός του Ερντογάν καταγγέλλει «πραξικόπημα των ΗΠΑ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του Πακιστάν διέλυσε το κοινοβούλιο οδεύοντας σε πρόωρες εκλογές, μετά την απόπειρα απομάκρυνσης του πρωθυπουργού Ίμραν Καν από τα καθήκοντά του.

Η σοβαρότατη αυτή εξέλιξη ήλθε αφότου ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου αρνήθηκε να διεξαγάγει ψηφοφορία δυσπιστίας την οποία ο πρωθυπουργός αναμενόταν να χάσει.

Ο Khan, στενός σύμμαχος του Ερντογάν ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ εξυφαίνουν μια συνωμοσία για την απομάκρυνσή του λόγω της κριτικής του για την πολιτική των ΗΠΑ και άλλες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έχει λάβει.

Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης χλεύασαν τον ισχυρισμό και οι ΗΠΑ τον διέψευσαν.

Ο Ίμραν Χαν επισκέφτηκε τη Μόσχα για να συναντήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς η Ρωσία εξαπέλυε την εισβολή στην Ουκρανία. Στο παρελθόν μάλιστα, είχε επικρίνει τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» της Αμερικής.

Ο Secunder Kermani, ανταποκριτής του BBC ισχυρίζεται ότι όλοι πίστευαν πως ο πρωθυπουργός Khan ανήλθε στην εξουσία με τη βοήθεια του στρατού του Πακιστάν, αλλά τώρα οι ίδιοι αναλυτές λένε ότι «έπεσαν έξω».

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι άδραξαν την ευκαιρία να απαιτήσουν την ψήφο εμπιστοσύνης αφού έπεισαν ορισμένους από τους εταίρους του στο συνασπισμό να αυτομολήσουν.

Μόλις χθες, ο υπουργός Πληροφοριών Fawad Chaudhry είπε στους βουλευτές ότι Πακιστανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για “μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος από μια ξένη κυβέρνηση”. Αυτή ακριβώς ήταν η δήλωση που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και προκάλεσε την παρέμβαση των ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής – στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού – Εκμεταλλευόμενος αυτή την αναφορά του υπουργού που ελέγχει τις μυστικές υπηρεσίες, προχώρησε στην ακύρωση της ψηφοφορίας ως αντισυνταγματική.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε σθεναρά σε αυτή την εξέλιξη, προσφεύγοντας άμεσα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο αξιολογεί εάν είναι έγκυρη η απόφαση να μην επιτραπεί ψήφος δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί γύρω από κυβερνητικά κτίρια και σε όλη την πρωτεύουσα, το Ισλαμαμπάντ.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, ο στρατός δεν έχει αντιδράσει. Ως φαίνεται, στις πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν, θα υπάρξει τεράστια πόλωση, αλλά εάν ο στρατός ενισχύσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό, τότε η νίκη του πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ