Το λυκόφως των Σοσιαλιστών και νέο-Γκωλικών στη Γαλλία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Βαλερί Πεκρές και Αν Ινταλγκό: Η πρώτη ήταν υποψήφια της νέο-Γκωλικής κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές και εκλεγμένη Περιφερειάρχης στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Η δεύτερη, υποψήφια των Σοσιαλιστών και νυν δήμαρχος στην Πόλη του Φωτός.

Τι το κοινό έχουν; Και οι δύο συνετρίβησαν στον χθεσινό πρώτο γύρο : Η 55χρονη Πεκρές τερμάτισε πέμπτη αποσπώντας 1,6 εκατομμύρια ψήφους και ποσοστό 4,8% και η 62χρονη Ινταλγκό 10η με 616.000 ψήφους (1,75%) , σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του Γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Το χειρότερο είναι ότι οι δύο υποψήφιες είδαν τους ψηφοφόρους να γυρνούν την πλάτη μέσα στο «σπίτι» τους: Στην περιφέρεια του Παρισιού, η …περιφερειάρχης ήρθε και εδώ πέμπτη και η δήμαρχος…βρέθηκε στην 10η θέση!

Πεκρές και Ινταλγκό αναμένεται επίσης να βγουν αποδυναμωμένες και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η Πεκρές είχε επανεκλεγεί περιφερειάρχης στην περιοχή του Παρισιού τον Ιούνιο του 2021 και η Ινταλγκό δήμαρχος στην Πόλη του Φωτός από το 2014. Η συντριβή τους στις προεδρικές εκλογές αναμένεται να είναι θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 19 Μαίου για την Πεκρές και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού στις 31 Μαίου για την Ινταλγκό.

Η Πεκρές έχει προς το παρόν έναν άλλο, πολύ σοβαρό πονοκέφαλο: Μη ξεπερνώντας το όριο του 5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στερείται και της επιστροφής των εξόδων της προεκλογικής της εκστρατείας, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο. Οι «Ρεπουμπλικάνοι»- το κόμμα της Πεκρές- ήλπιζαν ότι θα ξεπερνούσε η υποψήφιά τους το 5% και θα έπαιρναν την κρατική αποζημίωση ,ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, για τα προεκλογικά έξοδα. Φευ! Και τώρα, η Πεκρές δηλώνει με αγωνία ότι οφείλει «προσωπικά κάπου πέντε εκατομμύρια ευρώ » και απευθύνει δραματική έκκληση στους ψηφοφόρους της για «επείγουσα βοήθεια ».

«Θάφτηκε ο παλιός πολιτικός κόσμος»

Η αρνητική αυτή εξέλιξη θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στην μελλοντική πολιτική σταδιοδρομία των δύο πολιτικών. Αλλά κυρίως για τα δυο παραδοσιακά κόμματα του Γαλλικού δικομματισμού. «Ο παλιός πολιτικός κόσμος θάφτηκε οριστικά», γράφει το Γαλλικό περιοδικό Le Point.

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αλλά η «ιστορικών διαστάσεων» ήττα της –όπως γράφει η Le Monde-υποθηκεύει το μέλλον του Σοσιαλιστικού κόμματος. Το κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν και του Φρανσουά Ολάντ , που κυριάρχησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, οδεύει πλέον προς την εξαφάνισή του.

Καταφέρνοντας μόνο να λάβει περισσότερες ψήφους από τους Τροτσκιστές υποψήφιους Ναταλί Αρτό και Φιλίπ Πουτού! Και η Αν Ινταλγκό μπαίνει στο «πάνθεον» με τις χειρότερες ήττες των Γάλλων Σοσιαλιστών. Δεν ήταν έκπληξη, γράφουν οι Γαλλικές εφημερίδες. Στο γνωστό εστιατόριο Poincon, στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, που είχε μετατραπεί σε έδρα της Ινταλγκό για το βράδυ των εκλογών, επικρατούσε άκρα σιωπή κατά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι ελάχιστοι οπαδοί της δημάρχου του Παρισιού που ήταν παρόντες αντίκρυσαν απλώς το λυκόφως του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ