Τι κρύβουν οι Κινέζοι για τον κορωνοϊό – Σενάρια τρόμου στην παγκόσμια κοινότητα μετά το αυστηρό lockdown

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σενάρια τρόμου στην παγκόσμια κοινότητα μετά τον αυστηρό εγκλεισμό των πολιτών και τα μέτρα-θρίλερ που επέβαλαν στη Σανγκάη

Άνθρωποι ουρλιάζουν κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους, κατοικίδια εξοντώνονται από τις αστυνομικές Αρχές με τον φόβο ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, συγκρούσεις εξελίσσονται στους δρόμους, ενώ οι κάτοικοι κάνουν μαζικές επιδρομές στα μαγαζιά επειδή φοβούνται ότι τα τρόφιμα θα εξαντληθούν.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση στέλνει drones που τους διατάζουν να κάνουν ησυχία και να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς, ενώ κόκκινες γραμμές ορίζουν τα τετραγωνικά στα οποία μπορούν να κινούνται οι πολίτες έξω από τα σπίτια τους.

Μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όμως αυτή είναι η εικόνα της Σανγκάης, μιας από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες επαρχίες της Κίνας, που μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί εξαιτίας της εφαρμογής ενός από τα σκληρότερα lockdowns που έχουν επιβληθεί τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας που δοκιμάζει τις αντοχές της παγκόσμιας κοινότητας.

«Αυτό που ζούμε μοιάζει με ταινία θρίλερ» έγραψε ένας ανώνυμος χρήστης του κινεζικού twitter, ενώ ένας Κινέζος πολίτης που βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες σε καθεστώς εγκλεισμού μαζί με τους γονείς του σε ένα μικρό διαμέρισμα ανέφερε στο Bloomberg: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλάμε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει».

Οι μαρτυρίες εκατοντάδων κατοίκων της Σανγκάης στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα ενημέρωσης αποτυπώνουν με δυστοπικό όσο και δραματικό τρόπο την πολιτική που ακολουθεί το κινεζικό κράτος στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» που έχει εγκαινιάσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι ΤζινΠινγκ για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, όμως έχει οδηγήσει τους πολίτες της Σανγκάης στα πρόθυρα της παράνοιας.

«Οι κάτοικοι της Σανγκάης έχουν τρελαθεί, είναι σαν κόλαση, δεν αντέχουν άλλο. Η πολιτική κατά του κορονοϊού της Κίνας γίνεται επικίνδυνη» έγραψε στο twitter ο πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος και ιδρυτής του Eurasia Group, Ian Bremmer, κοινοποιώντας το σοκαριστικό βίντεο στο οποίο ακούγονται πολίτες να ουρλιάζουν σαν τους λύκους κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι πως το lockdown αυτό είναι το πρώτο το οποίο εφαρμόστηκε στη Σανγκάη από την αρχή της πανδημίας! Οπως μάλιστα ανέφερε η «D.W.», το γεγονός αυτό είχε δημιουργήσει μια αίσθηση σιγουριάς στις τοπικές Αρχές και την πίστη στην κοινωνία πως είναι άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό.

Αυτό ανατράπηκε βιαίως στις 28 Μαρτίου, όταν η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τον Κινέζο πρόεδρο και τις τοπικές Αρχές να εφαρμόσουν μια πολιτική σκληρών περιορισμών, ώστε να υπάρξει πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων. Εκτοτε οι εικόνες που έρχονται από την κινεζική πόλη μοιάζουν τουλάχιστον… απόκοσμες. Πέρα από αποτροπιασμό, γεννούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, αλλά φουντώνουν και τα σενάρια για την πορεία του κορονοϊού, όχι μόνο στη Κίνα, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα σενάρια της απόφασης των Κινέζων για σκληρό lockdown

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο είναι γιατί την ώρα που η πανδημία υποχωρεί σε παγκόσμια κλίμακα οι Κινέζοι αποφασίζουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός σκληρού lockdown που προκαλεί κοινωνική οργή και πόλωση; Η μία εξήγηση που δίνεται έχει να κάνει με την κινεζική προσέγγιση, η οποία έχει αποδείξει από το ξέσπασμα του κορονοϊού πως είναι θιασώτης της πολιτικής των σκληρών περιορισμών, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στη κοινότητα. Αλλωστε, από τον Μάρτιο του 2020 προκαλούσαν εντύπωση στη Δύση οι εικόνες από την Κίνα με την εφαρμογή των περιορισμών και τις παραδειγματικές τιμωρίες όσων τους παραβίαζαν.

6D8692B4 1B73 4526 BDB7 98C9A7C2881C

Η δεύτερη εξήγηση που αποτυπώνεται στις αναλύσεις των ξένων δικτύων είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση φοβάται πως μια νέα μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος υγείας στη χώρα.

«Στη Σανγκάη χάθηκε ο έλεγχος της πανδημίας και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την αντοχή του συστήματος υγείας», ανέφερε στο the Diplomat στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Και οι δύο παραπάνω εξηγήσεις, όμως, «προσκρούουν» στα δεδομένα που δίνει το κινεζικό κράτος για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, όταν υπήρξε σημαντική αύξηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό σε μια περιοχή 26.000.000 πολιτών όπως είναι η Σανγκάη, το κινεζικό κράτος ανακοίνωσε πως τα κρούσματα έφτασαν τα 23.000, όταν στο τελευταίο μεγάλο κύμα της πανδημίας υπολογίζεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν στα 200.000.

Δικαιολογείται, λοιπόν, ένα τόσο σκληρό lockdown σε μια περιοχή της Κίνας που έχει τον διπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα και περίπου τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά πολύ λιγότερους θανάτους; Η απάντηση για πολλούς είναι αρνητική και εκεί πράγματι έχουν αρχίσει να διακινούνται διάφορα σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι πως η Κίνα συνεχίζει να δίνει λαθεμένα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς το κομμουνιστικό κόμμα, στην προσπάθειά του να αποδείξει πως ακολουθεί μια επιτυχημένη στρατηγική, εμφανίζει αλλοιωμένα στοιχεία που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την ανησυχία ότι οι Κινέζοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία κινδυνεύει να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια της επιστημονικής γνώσης που υπάρχει γύρω από τις σημερινές μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ