Ελλάς, Γαλλία, Γερμανία στη δίνη της Φον ντερ Λάιεν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς το σκάνδαλο της McKinsey, που κλονίζει τον Μακρόν, αγγίζει την Αθήνα – Ο ρόλος της προέδρου της Κομισιόν, τα συμβόλαια-μαμούθ με τα εμβόλια, τα εξοπλιστικά προγράμματα εκατομμυρίων και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ακουμπούν τα σκάνδαλα της McKinsey, τα πλοκάμια της οποίας φαίνεται ότι απλώνονται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Ηδη στη Γαλλία οι αποκαλύψεις απειλούν σοβαρά τον Εμανουέλ Μακρόνεν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, αλλά ο φάκελος για τον αμερικανικό κολοσσό συμβούλων αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για ολόκληρη την ελίτ και τη γραφειοκρατία της παραπαίουσας Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Για την περίπτωση του κ. Μακρόν οι οικονομικοί εισαγγελείς στη Γαλλία ξεκίνησαν έρευνα για φορολογική απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματοςαπό τη McKinsey, στην οποία -όπως έγραψε αναλυτικά ο Β. Γαλούπης στη «δημοκρατία» την περασμένη Τρίτη- η γαλλική κυβέρνηση έχει δώσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για «συμβουλευτικές υπηρεσίες». Ενας από τους κύριους -και προσοδοφόρους- τομείς δράσης της ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας και τα προγράμματα εμβολιασμού.

Για την περίπτωση της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, η ιστορία πηγαίνει πιο πίσω, στην περίοδο που η Ανγκελα Μέρκελ την είχε τοποθετήσει υπουργό Άμυνας στην κυβέρνησή της. Από τότε ξέσπασε ένα σκάνδαλο-μαμούθ για κακοδιαχείριση κονδυλίων, το οποίο ανέλαβε να διερευνήσει ειδική εξεταστική επιτροπή της γερμανικής Βουλής. Στο επίκεντρο της έρευνας τέθηκε η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και η McKinsey, η οποία «αλώνιζε» στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας.

Κορυφαίο στέλεχός της, η Κατρίν Σούντερ, που είχε αναλάβει υφυπουργός Εξοπλισμών υπό την κυρία Φον ντερ Λάιεν, δύο από τα παιδιά της οποίας επίσης βρέθηκαν (όλως τυχαίως!) να εργάζονται στη McKinsey. Για την Ελλάδα, ο συνδετικός κρίκος που είναι μέχρι στιγμής γνωστός ακούει στο όνομα Σταν Γκρίνμπεργκ. Πρόκειται για τον βετεράνο Αμερικανό σύμβουλο επικοινωνίας, που ως «φίλος» του κ. Μητσοτάκη (κατά την ίδια την κυβέρνηση) τον είχε συνοδεύσει στη ΔΕΘ και ο οποίος παλαιότερα είχε δηλώσει ότι «δουλεύει με τη McKinsey

mitsotakis makron merkel
Μητσοτάκης, Μακρόν, Μέρκελ, όλοι τους «μπλεγμένοι» στις «χρυσές» μπίζνες της Ούρσουλα σε Γερμανία και Ε.Ε.


Tο παζλ έχει πολλά κομμάτια

Για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάντως, το παζλ έχει πολλά κομμάτια. Οι κακές γλώσσες στο Βερολίνο έλεγαν ότι η παντοδύναμη εκείνη την περίοδο κυρία Μέρκελ -της οποίας υπήρξε φίλη και προστατευομένη- την είχε προτείνει -μέσω του Μακρόν- και κατ’ ουσίαν επιβάλει για το κορυφαίο ευρωπαϊκό αξίωμα, προκειμένου να τη διασώσει από την ανακριτική έρευνα η οποία έκτοτε καρκινοβατεί. Η έρευνα αφορά την απευθείας ανάθεση υποθέσεων του υπουργείου στη McKinsey, η οποία εισέπραξε περίπου 200.000.000 ευρώ σε δύο χρόνια, για υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν διεκπεραιωθεί από το υπάρχον προσωπικό ή έστω να έχουν ανατεθεί κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού.

Μάλιστα, το κλίμα επιβαρύνθηκε από την αποκάλυψη ότι το Υπουργείο Άμυνας διέγραψε τα γραπτά μηνύματα -που είχαν χαρακτηριστεί «αποδεικτικά στοιχεία»- από το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο της Φον ντερ Λάιεν…

Κι αν η έρευνα αυτή έχει καταχωνιαστεί σε κάποιο συρτάρι της Μπούντεσταγκ, νέοι πονοκέφαλοι έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα με τις καταγγελίες και την έρευνα που ζητούν πολλοί ευρωβουλευτές για τα στεγανά και το γκρίζο πλαίσιο στο οποίο η Κομισιόν υπέγραψε με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς τα συμβόλαια για δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Φανατική υπέρ του εμβολιασμού, η Φον ντερ Λάιεν είχε χαρεί στο μεταξύ -και ενώ η McKinsey οργίαζε ως χρυσοπληρωμένη σύμβουλος του Μακρόν για την πανδημία στη Γαλλία-, καθώς ο αριστοκρατικής καταγωγής σύζυγός της Χάικο Εχτερ φον ντερ Λάιεν ανέλαβε (όλως τυχαίως) από τον Δεκέμβριο του 2020 ιατρικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Orgenesis, η οποία ειδικεύεται στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες.

Μεταξύ άλλων, η εταιρία -που έχει και κοινούς μετόχους με τη Pfizer– διαθέτει πλατφόρμα κυτταρικών εμβολίων που στοχεύουν το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο-κορονοϊός 2 (SARS-CoV-2), τον ιό που προκαλεί τον Covid-19. Επίσης, όλως τυχαίως, το ίδιο ακριβώς διάστημα -και λίγο πριν αρχίσουν οι εγκρίσεις των εμβολίων-, η Φον ντερ Λάιεν τοποθετούσε ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) την Έμερ Κουκ, που είχε διαπρέψει ως επίσημη λομπίστρια του συνδέσμου των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών.

Και, συν τοις άλλοις, πάντα όλως τυχαίως, τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διά του Άδωνι Γεωργιάδη έδωσε κρατική χρηματοδότηση 32.000.000 ευρώ σε κοινοπραξία εταιριών που μετέχει στην Orgenesis, για κατασκευή μονάδας παραγωγής και ερευνητικών εργαστηρίων στην Κόρινθο.

Ο προσωπικός της εφιάλτης για τις γαλλικές εκλογές

oursoula germania
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την εποχή που διατελούσε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μέρκελ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που τώρα έχει πέσει με τα μούτρα στην προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Μόσχα, παρά τη ζημιά που παθαίνει η Ευρώπη μέσα στις μυλόπετρες ΗΠΑ – Ρωσίας, ζει παράλληλα τον προσωπικό της εφιάλτη για τις γαλλικές εκλογές.

Τυχόν ήττα του Μακρόν, που θα φέρει ολική ανατροπή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θα έχει ως αποτέλεσμα να ανασυρθεί από το «αρχείο» και ο δικός της φάκελος με τη McKinsey, συμπαρασύροντας και την ίδια στον όλεθρο.

Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γερμανίας, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε αναλάβει να «εκσυγχρονίσει» το στράτευμα, με τη βοήθεια όμως ιδιωτικών συμβούλων. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, μάλιστα, το υπουργείο «είχε εξελιχθεί σε χρυσωρυχείο για τους συμβούλους, με ημερήσιες αμοιβές που μερικές φορές ξεπερνούσαν τα 2.000 ευρώ». Και, όπως έλεγε ένας αξιωματούχος, «οι εταιρίες είχαν ξεκοιλιάσει την Bundeswehr, δηλαδή τις γερµανικές ένοπλες δυνάµεις, σαν χριστουγεννιάτικη χήνα».

Από τα τέλη του 2017, η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ήδη ενδιαφερθεί για τις συμβάσεις που είχαν ανατεθεί σε εταιρίες συμβούλων για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τότε που η Φον ντερ Λάιεν ανέλαβε τα καθήκοντά της, το 2013. Επίσης, το φθινόπωρο του 2018, εκθέσεις των ελεγκτών έφεραν στο φως όργιο παρατυπιών. Επί χρόνια, συμβάσεις αξίας εκατομμυρίων είχαν ανατεθεί χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος της οικονομικής βιωσιμότητας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού ή με τη βοήθεια άλλων τεχνασμάτων για την καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί δημόσιων συμβάσεων.

Στη McKinsey η μερίδα του λέοντος των συμβάσεων

oursoula
Η πρόεδρος της Κομισιόν και η προερχόμενη από τη McKinsey Κατρίν Σούντερ έκαναν μπίζνες πολλών εκατομμυρίων στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας

Όπως αποκαλύφθηκε, η McKinsey ήταν μεταξύ των δικαιούχων που έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος, και μάλιστα ακολουθώντας το τέχνασμα των υπεργολαβιών με άλλη εταιρία, ώστε να χάνονται τα ίχνη. Ηταν η εταιρεία Industrieanlagen-Betriebsgesellschaft ή, εν συντομία, IABG που παρείχε τεχνικές μελέτες και αναλύσεις κόστους, ιδίως για έργα της πολεμικής αεροπορίας, όπως μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, αλλά και για άρματα μάχης.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ένα «τρίγωνο» του Υπουργείου Άμυνας, της IABG και της McKinsey. Χαρακτηριστικό είναι ότι, αφότου η Φον ντερ Λάιεν ανέλαβε το υπουργείο, στα τέλη του 2013, όρισε τρία νέα εξοπλιστικά σχέδια ως «πολιτικά ιδιαίτερα εκρηκτικά», το Eurodrone, το πολεμικό πλοίο MKS 180 και το σύστημα πυραυλικής άμυνας Meads, ενώ τα αναπτυξιακά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων ήταν τα πρώτα στα οποία η ίδια είχε την εποπτεία.

Το πακέτο συμβουλών του γραφείου προμηθειών ήταν ύψους 100.000.000 ευρώ. Πάντως, το πιο εκκωφαντικό είναι ότι την ίδια περίοδο ανέλαβε, εντελώς ανερυθρίαστα, υφυπουργός Άμυνας για τον τομέα των εξοπλισμών η Κατρίν Σούντερ, η οποία προερχόταν από τη McKinsey. Σύμφωνα δε με τον ερευνητικό γερμανικό Τύπο, εκείνο το διάστημα «που η Σούντερ ανελάμβανε να διοικήσει τον τομέα των εξοπλισμών με το επενδυτικό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ως εταιρία, έγινε πολύς λόγος για “κινεζικά τείχη”, ειδικά μεταξύ του υπουργείου και του πρώην εργοδότη της, της McKinsey».

Και, σύμφωνα με έναν διευθυντή Εξοπλισμών, «με την πάροδο του χρόνου, οι “Meckies” εμφανίζονταν συχνότερα στις ένοπλες δυνάμεις, συχνά από την πίσω πόρτα, μέσω συμβάσεων υπεργολαβίας». Η Κατρίν Σούντερ αποχώρησε από το Υπουργείο Άμυνας τον Μάρτιο του 2018, κατόπιν δικής της επιθυμίας, όπως ειπώθηκε τότε.

Αντίθετα, ένας άλλος πρώην σύμβουλος της McKinsey παρέμεινε υπεύθυνος για τη διαχείριση των εξωτερικών συμβούλων και των παραγγελιών στο υπουργείο μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ