Τουρκία: Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο Οσμάν Καβαλά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο γνωστός Τούρκος ακτιβιστής, Οσμάν Καβαλά καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης.

Ο 64χρονος κρατείται εδώ και 4,5 χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί (Σηλυβρία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει πέρσι την αποφυλάκισή του, όμως τουρκικό δικαστήριο διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος.

Οταν οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση, έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθως συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα. Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.

Ο γεννημένος στο Παρίσι Οσμάν Καβάλα ήταν προφυλακισμένος εδώ και τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, με την πολύκροτη δίκη του να έχει αναβληθεί πολλές φορές στο παρελθόν, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε ζητήσει επανειλημμένα την αποφυλάκισή του, η Τουρκία, ωστόσο, απέφυγε, όπως συνηθίζει, να συμμορφωθεί με την απόφασή του.

Σημειώνεται πως οι κατηγορίες που αντιμετώπισε ο 64χρονος πολιτικός ακτιβιστής, που ανέκαθεν διακήρυττε την αθωότητά του, είχαν σχέση με τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στο πάρκο Γκεζί το 2013, ενώ, για ξεχωριστές κατηγορίες περί «κατασκοπείας», αθωώθηκε. Όσον αφορά, πάντως, στην ποινή που τού ανακοινώθηκε δεν είναι τελεσίδικη, καθώς ο Καβάλα μπορεί να υποβάλλει έφεση, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για μια τόσο «δημοκρατική» χώρα, όπως η Τουρκία…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ