Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής καλεί το Κογκρέσο να σταματήσει στρατιωτική βοήθεια προς Αζερμπαϊτζάν & να επεκτείνει τη βοήθεια προς Αρτσάχ & Αρμενία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η  Διευθύντρια Κυβερνητικών Υποθέσεων Tereza Yerimyan, περιέγραψε τις προτεραιότητες της πολιτικής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA) σε κατάθεση-δήλωση που υποβλήθηκε 26 Απρ. 2022, στην επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ για την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την εξωτερική βοήθεια του FY23 – με ιδιαίτερη έμφαση στον τερματισμό όλης της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Αζερμπαϊτζάν και παραδίδοντας ένα επειγόντως απαραίτητο πακέτο βοήθειας 50 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αρτσάχ.

ANCA

Στην κατάθεση που υποβλήθηκε στην Πρόεδρο Barbara Lee (D-CA) και το μέλος Hal Rogers (R-KY) της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Βουλής για κρατικές-εξωτερικές επιχειρήσεις, η Yerimyan υποστήριξε ότι, στον απόηχο της εθνοκάθαρσης του Αρτσάχ (Ναγκόρνο) από το Αζερμπαϊτζάν Καραμπάχ) και εν μέσω της συνεχιζόμενης κατοχής του κυρίαρχου αρμενικού εδάφους από το Μπακού, το Κογκρέσο θα πρέπει να θεωρήσει υπεύθυνο το καθεστώς Αλίεφ διακόπτοντας κάθε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς τις ένοπλες δυνάμεις του. Πίεσε επίσης για μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή επένδυση στο Αρτσάχ, για να βοηθήσει τις οικογένειές του «να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και να εγκατασταθούν με ασφάλεια στην ιθαγενή Αρμενική πατρίδα τους».

Μιλώντας για την ανάγκη για αυξημένη βοήθεια προς την Αρμενία, η Yerimyan έδωσε προτεραιότητα στα προγράμματα βοήθειας των ΗΠΑ, που στοχεύουν στην ουσιαστική ενίσχυση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Αρμενίας ενόψει των κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ανάλογη μαρτυρία θα υποβληθεί επίσης για εξέταση στη Γερουσία.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που ακολουθεί

Στον απόηχο της εθνοκάθαρσης του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) από το Αζερμπαϊτζάν και εν μέσω της συνεχιζόμενης κατοχής του κυρίαρχου αρμενικού εδάφους από το Μπακού, ζητάμε από αυτή την Υποεπιτροπή να λογοδοτήσει το καθεστώς Αλίεφ διακόπτοντας κάθε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στις ένοπλες δυνάμεις του και να βοηθήσει στην πιεστικές ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές ανάγκες στην Αρτσάχ με ένα ισχυρό πακέτο βοήθειας.

Όπως γνωρίζετε, τόσο το Αρτσάχ όσο και η Αρμενία συνεχίζουν να υπομένουν τις βάρβαρες συνέπειες της απρόκλητης επίθεσης που εξαπολύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, από το δικτατορικό Αζερμπαϊτζάν –υποστηριζόμενο από τη σύμμαχό του Τουρκία– εναντίον του δημοκρατικού Αρτσάχ. Η USAID έχει υπολογίσει ότι 90.000 Αρμένιοι έχουν εκτοπιστεί από τις πατρογονικές τους εστίες, περιγράφοντας την κατάστασή τους ως «οξεία ανθρωπιστική κρίση». Το Αζερμπαϊτζάν έχει καταστρέψει αμέτρητα σπίτια, εκκλησίες και νοσοκομεία. Έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους, χρησιμοποίησε απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς και λευκό φώσφορο, κρατούσε παράνομα και κακοποίησε Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου και συνεχίζει να βεβηλώνει τους ιερούς και τα νεκροταφεία των Αρμενίων χριστιανών. Είναι συγκλονιστικό ότι, το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ακόμη λογοδοτήσει.

Ούτε η κυβέρνηση Τραμπ ούτε ο Μπάιντεν έχουν ερευνήσει τον ρόλο της Τουρκίας στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης μισθοφόρων τζιχαντιστών από τη Συρία και τη Λιβύη από την Άγκυρα για να πολεμήσουν εναντίον των Αρμενίων. Ούτε καμία κυβέρνηση έχει ερευνήσει αναφορές για χρήση τουρκικών F-16 στις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν. Δεν έχουμε δει ακόμη είτε το Πεντάγωνο είτε το Υπουργείο Εξωτερικών να εξετάζουν πιθανές παραβιάσεις των νόμων για τις εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ, που σχετίζονται με την ανακάλυψη αμερικανικών εξαρτημάτων και τεχνολογίας σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που ανέπτυξε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ.

armenianweekly.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ