Σκάνδαλο υποκλοπών στην Ισπανια με το Pegasus: Κατασκόπευαν τον Σάντσεθ και την υπουργό Άμυνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάλος έχει προκληθεί στην Ισπανία, καθώς ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η υπουργός Άμυνας της χώρας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, έπεσαν θύματα κατασκοπείας.

Την είδηση έκανε γνωστή η υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης της Ισπανίας, Φέλιξ Μπολάνος. Στα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού και της υπουργού εντοπίστηκε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus.

Στο κινητό του Σάντσεθ εγκαταστάθηκε το λογισμικό τον Μάιο του 2021. Δεν είναι γνωστό ποιος κατασκόπευε τον πρωθυπουργό ή αν υπάρχουν ύποπτες ξένες ή ισπανικές ομάδες ότι βρίσκονται πίσω από αυτό. «Οι παρεμβάσεις ήταν παράνομες και εξωτερικές. Εξωτερικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν από μη επίσημους φορείς και χωρίς κρατική άδεια», αναφέρθηκε.

«Το κράτος κατασκόπευε, κατασκόπευε και θα κατασκοπεύει»

Υπάρχουν έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση του συνασπισμού να δώσει εξηγήσεις, καθώς ο καναδικός οργανισμός Citizen Lab ανέφερε ότι περισσότερα από 60 άτομα που συνδέονται με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα ήταν στόχοι του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO.

Το αριστερό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ERC, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση έως ότου η Μαδρίτη λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν, βουλευτής και εκπρόσωπος του ERC, δήλωσε στο Twitter: «Το κράτος κατασκόπευε, κατασκόπευε και θα κατασκοπεύει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ