Ερωτηματικά από τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας για τα μαχητικά Rafale

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς επέκρινε την Κυριακή την απόφαση της χώρας του να αγοράσει 12 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία, καθώς όπως είπε είναι «άχρηστα» και όχι αυτό που χρειάζεται η χώρα. Η Κροατία αγόρασε τα μεταχειρισμένα Rafale από τη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2021. «Έτσι, τώρα δεν έχουμε συστήματα αεράμυνας, αλλά έχουμε 12 αεροπλάνα», είπε ο Μιλάνοβιτς σε εορτασμό της Πρωτομαγιάς στη βορειοδυτική Κροατία, όπως μεταδίδει το Euractiv.

Rafale
Rafale

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε: «Μπορείτε να δείτε τώρα πόσο αντέχουν τα αεροπλάνα σε αυτόν τον πόλεμο… Δεν θα ήμασταν καλύτερα με 100 drones ή 100 αντιαεροπορικά συστήματα;»

«Αγοράσαμε κάτι που δεν χρειαζόμαστε. Είναι άχρηστα για πόλεμο και θα είναι καλά μόνο για επίδειξη», είπε ο Κροάτης πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι και η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για την αγορά συνολικά 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με συνολικό κόστος 3,3 δισ. ευρώ. Η πρόσκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι το τέλος του 2022, θα παραληφθούν ακόμη έξι Rafale. thepressproject.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ