Κίνδυνος για την Ελλάδα η συμμαχια Τουρκίας – Πακιστάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια απο το directus.gr

Τουρκία και Πακιστάν έρχονται πιο κοντά. Η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό, καθώς Τουρκία & Πακιστάν με ”όπλο” τους μετανάστες, θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την χώρα μας. Το πρώτο μήνυμα το έστειλαν στο Σύνταγμα!

Μην ξεχνάμε πως πριν λίγους μήνες, το Πακιστάν δημοσίευσε τις αποφάσεις που έλαβε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του – ”Το Πακιστάν έχει αδελφικούς δεσμούς με την Τουρκία που βασίζονται στη πολιτιστική, θρησκευτική και ιστορική εγγύτητα”

Τι αναφέρει το έγγραφο:

”Το Πακιστάν είναι αποφασισμένο να αναπτύξει περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς και την αμυντική συνεργασία ιδιαίτερα με την Τουρκία και τις αδελφές χώρες της Δυτικής Ασίας γενικότερα.”

Η Τουρκία έχει μια παραδοσιακή καλή σχέση με το Πακιστάν. Ουσιαστικά, η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν ως έναν στρατηγικό σύμμαχο αλλά και έναν δυνητικό συνεργάτη στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή το Πακιστάν έχει επίσης μια καλή σχέση με την Κίνα

Ειδικά, ως προς την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, έχουν υπάρξει ξανά το τελευταίο διάστημα συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους.

Προφανώς και η Τουρκία θα ήθελε να μπορούσε και αυτή να εκμεταλλευτεί μέρος της προηγμένης τεχνολογίας που η Κίνα προσφέρει στο Πακιστάν, ιδίως από τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση της αμυντικής της βιομηχανίας που είναι μια κρίσιμη διάσταση της προσπάθειάς της να αποκτήσει ρόλο περιφερειακής δύναμης.

Επικοινωνία Πακιστανού ΥΠΕΞ με Τσαβούσογλου

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Bilawal Bhutto Zardari δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavusoglu, ο οποίος τον συγχαίρει για την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη επίσης τον Bilawal Bhutto Zardari για το Eid-ul-Fitr. Συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της στενής αδελφικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών!

Ο υπουργός Εξωτερικών Bilawal Bhutto Zardari ευχαρίστησε τον ομόλογό του Mevlüt Çavusoglu για την υποστήριξη της Τουρκίας στο ζήτημα του Κασμίρ.

Επίσης συμφώνησαν να γιορτάσουν τη συμπλήρωση 75 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.

Η Τουρκία και το Κασμίρ

Εκθέσεις των Ινδικών μυστικών υπηρεσιών, πριν λίγες εβδομάδες, στοχοποίησαν Τουρκικές ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούν φορείς που συνδέονται με αντι-ινδική δράση στο Κασμίρ.

Βάσει δύο εκθέσεων των ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας, η Τουρκία επενδύει στη ριζοσπαστικοποίηση Ινδών μουσουλμάνων, μέσω της δραστηριοποίησης πρώην στελεχών του ISIS στην Ινδία, στοχεύοντας στη «μεταφορά τεχνογνωσίας» για μια μεγάλης κλίμακας αποσταθεροποίηση και προσπαθώντας να προσεταιριστεί το διαρκώς ριζοσπαστικοποιούμενο Πακιστάν, με παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας μέσω των κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, οργανισμών, εκπαιδευτικών ινστιτούτων και ΜΚΟ, όπως η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA), το Ινστιτούτο Yunus Emre (YEE), το Ίδρυμα Διεθνών Ανθρωπιστικών Αποστολών (IHH), η Πολιτιστική Ένωση Τουρκίας-Πακιστάν και το Προεδρείο Τούρκων της Διασποράς (YTB).

Τον Αύγουστο του 2019, η Ινδία ακύρωσε το άρθρο 370 στο Κασμίρ, μία εξέλιξη που ήταν θετική για τους πολίτες της περιοχής.

Έκτοτε, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας ηγέτης που είχε επανειλημμένα θέσει το θέμα σε μεγάλα διεθνή φόρουμ, μαζί με το Πακιστάν. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε επικρίνει την κίνηση της Ινδίας να καταργήσει το άρθρο και είχε ζητήσει διάλογο για την επίλυση του ζητήματος του Κασμίρ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πακιστάν στις αρχές του 2020, ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί στο Πακιστάν την υποστήριξη της Τουρκίας για το ζήτημα του Κασμίρ, χαρακτηρίζοντάς το ανησυχητικό και για τις δύο χώρες. Στην ομιλία του μάλιστα στο πακιστανικό κοινοβούλιο είχε συγκρίνει τον «αγώνα του Κασμίρ» με αυτόν της χώρας του ενάντια στις ξένες δυνάμεις κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ